Decorul interior bleu este unul fresh, elegant si relaxant putand sa induca o stare pozitiva persoanelor care utilizeaza acele spatii. O bucatarie cu decor albastru deschis va da senazatia unei incaperi mai racoroase si mai mari decat este in realitate, in special daca sunt utilizate nuantele deschise si tonurile mai putin saturare. Decorurile albastre nu sunt insa foarte populare la noi in tara, majoritatea persoanelor optand pentru o paleta de culori calde care poate sa creeze o atmosfera primitoare si confortabila in bucatarie.
GALERIE POZE
Alegerea unui decor bleu pastel poate insa sa creeze o atmosfera racoroasa in zilele caniculare de vara in care trebuie sa gatiti diferite preparate la plita sau la cuptor.
Nuante de bleu utilizate in decorul interior
Alegerea nuantelor de albastru va trebui sa fie facuta atat in functie de dimensiunile bucatariei cat si de stilul de amenajare pe care il preferati. O nuanta de bleu precum cea a unui cer senin va fi potrivita in amenajarile in stil provensal sau mediteranean dar si in designurile moderne, high-tech sau minimaliste.
Vezi si: Bucatarii moderne bordo – idei de combinare si asortare a culorilor + modele frumoase
Iata principalele stiluri de amenajare in care se pot folosi diferite nuante de albastru:
- Stilul provensal – utilizeaza un decor in nuante pastelate de albastru alaturi de un mobilier alb cu finisaje mate
- Stilul Shabby chic – abunda in decoratiuni elegante, in care o nuanta mai putin saturata de albastru poate sa fie un fundal excelent
- Stilul mediteranean – tonurile de albastru sunt utilizate cel mai adesea in decorarea spatiului de deasupra blatului de lucru, cat si in alte decoratiuni si accente din dining.
- Stilul modern – se pot utiliza o gama variata de nuante, de la cele pastelate, azurii pana la cele saturate cu note verzi. Pentru a contribui la eleganta designului, nuantele albastre sunt combinate adeseori cu aparate electrocasnice si piese de mobilier cu finisaje metalizate.
Indiferent de nuantele de albastru pe care le preferati, acestea vor putea fi puse mai bine in valoarea in combinatii cu alte culori, precum tonuri mai deschise bej, crem, galben sau verde. Daca bucataria este in bataia razelor solare atunci puteti folosi combinatii de albastru-gri sau albastru-alb care pot sa creeze un decor mai racoros. Combinatiile traditionale dintre albastru si alb sau negru se pot aplica si in designurile bucatariilor, cu specificatia ca nuantele de negru se vor utiliza pentru accente si decoratiuni mici.
Recomandare: Bucatarii cu mobila alb si negru – alegerea perfecta de design pentru apartamentele mici
Amenajarea bucatariilor cu un decor albastru deschis mai rece
Intr-un decor rece, mobilierul va putea sa aiba diferite nuante de albastru de la cele mai deschise, pana la cele saturate sau cu note de gri. O alta solutie pentru zona de lucru un mobilier alb cu manere metalice si suprafete mate.
Peretii unei bucatarii cu decor racoros sunt in general varuiti in alb, insa pot sa fie introduse diferite motive decorative albastre alese in functie de stilul de amenajare. De exemplu, o bucatarie moderna va putea sa utilizeze un tapet bleu cu elemente decorative gri.
Pentru pardoseala se pot utiliza placi din piatra naturala sau din gresie cu diferite nuante de gri sau albastru. Decoratiunile marine ale placilor de gresie pot sa fie potrivite intr-un design mediteranean la fel ca si o pardoseala transparenta sub care se afla un panou decorativ printat cu imagini ale unor valuri turcoaz, sau ale unor plaje virgine.
Vezi si: Bucatarii cu amenajare in stil marin
In ceea ce priveste decoratiunile, aceastea vor avea in general nuante mai calde precum bej, portocaliu, rosu, sau verde masliniu. Mobilierul si fundalul vor avea, desigur, tonuri reci de albastru insa accentele si celelalte decoratiuni precum vaze, tablouri si accesoriile din bucatarie vor putea sa aiba nuante mai deschise pentru a crea un contrast care sa sparga monotonia unui decor monocolor. In decorurile rustice si clasice sunt potrivite si decoratiunile din lemn, atat in nuante mai deschise cat si in tonuri putin mai inchise.
Combinatii de culori potrivite pentru decorul albastru
Adaugand nuante calde si deschise in decorul albastru al bucatariei, acesta devine mai vesel si primitor pastrandu-si in acelasi timp eleganta si rafinamentul. Cele mai interesante combinatii de culori in care albastru este nuante de baza sunt:
Recomandare: Bucatarii cu design verde portocaliu – decoruri armonioase si indraznete
- Albastru-bej – culoarea cerului senin asociata cu o nuanta deschisa de bej creaza un decor neutru si rafinat, care se poate utiliza atat pentru spatiul de lucru cat si pentru zona de dining. Tonurile de bej neutralizeaza nuantele deschise de albastru, creand un decor calm si relaxant.
- Albastru-gri – chiar daca pare o combinatie rece si impersoanala, poate sa fie o alegere excelenta pentru o bucatarie moderna, in care accentele si elementele decorative sunt galbene sau portocalii.
- Albastru-galben – o combinatie contrastanta, in care galbenul se va utiliza pe suprafete limitate, care pot sa incadreze mobilierul sau zona de dining. Peretii vor putea sa contina elemente decorative in diferite nuante de galben, fie ca vorbim de dungi verticale sau orizontale, de elemente florale sau abstracte.
- Albastru-verde – este o combinatie armonioasa in special daca alegeti nuante de verde fistic sau masliniu. Tonurile mai inchise de smarald se vor utiliza pentru decorarea spatiului de lucru, insa vor putea sa fie preluate si de ornamentele si decoratiunile din intreaga incapere. Adaugati diferite note de galben in aceasta combinatie in bucatariile care au un nivel de lumina naturala mai scazut.
- Albastru-maro – o combinatie potrivita pentru bucatariile spatioase, in care accentele, blatul de lucru, mobilierul din dining si decorul din spatiul de lucru vor putea sa aiba diferite nuante mai inchise de maro.
Exista numeroase solutii de amenajare pentru decorurile in care nuantelor de albastru le sunt asociate culori mai calde. De exemplu, pentru un mobilier albastru mai inchis peretii vor putea sa aiba culoarea piersicii, sau sa fie bej, crem sau chiar albi. Daca dimpotriva, peretii sunt albastri, atunci mobilierul va avea tonuri mai calde de crem, bej sau maro. Alegeti panouri decorative din lemn pentru partea inferioara a peretilor si din sticla vopsita sau printata pentru decorarea spatiului de deasupra blatului de lucru.
Vezi si: Bucatarie in stil neoclasic – cum sa combinati confortul si eleganta in bucatarie
Alegerea ornamentelor va trebui sa fie facuta in functie de stilul de amenajare, decoratiunile florale fiind specifice stilurilor clasice si provensale iar cele abstracte stilurilor moderne si minimaliste. Daca mozaicurile sau decorurile tabla de sah sunt potrivite pentru amenajarile rustice, panourile printate cu luminile de noapte ale unor orase vor fi perfecte pentru designurile high-tech.
In concluzie, daca va doriti un decor elegant si rafinat in bucatarie optati pentru unul in diferite tonuri de albastru. Alegeti nuantele in functie de nivelul de lumina din camera si adaugati accente in culori mai deschise pentru un decor vesel sau in naunte mai inchise pentru un design mai sobru si rece.