Bucatarii gri: Mobila, modele, poze, combinatii de culori si idei de asortare

Desi este perceputa ca o nuanta care specifica halelor si constructiilor industriale, culoarea gri este utilizata in designurile interioare pentru crearea unor decoruri confortabile si elegante. In plus, pshihologii sustin ca diferitele nuante de gri pot sa aiba o influenta pozitiva asupra psihicului uman, inducand o stare de calm si relaxare, astfel ca un decor gri este binevenit chiar si in bucatarie.

Bucatarie moderna cu decor gri

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



Fiind o nuanta neutra, culoarea gri se va putea folosi indiferent de stilul de amenajare ales:

  • Nuantele sidefii vor da o nota de caldura si eleganta bucatariei
  • Notele albastre vor putea crea un decor mai rece potrivit bucatariilor cu ferestrele indreptate spre sud sau est

Recomandare: Bucatarii moderne amenajate in stil englezesc-  40 idei si fotografii gata sa iti ofere inspiratie

  • Nuantele verzui vor mari campul vizual din bucatarie, crand un design romantic si interesant
  • Tonurile mai inchise vor putea sa creeze un contrast elegant alaturi de nuante deschise de crem si bej

Totusi, daca v-ati hotarat sa creati un decor gri in bucatarie va trebui sa aveti grija la alegerea nuantelor pentru a nu transforma designul interior intr-unul anost sau mohorat.

Vezi si: Bucatarie verde oliv –  modele frumoase , idei de combinare a culorilor si sfaturi de amenajare

Combinatii de culori in care griul este nuanta de baza

Culoarea gri este una foarte versatila, putand sa fie combinata cu o gama variata de nuante specifice anumitor stiluri de amenajare interioara. Desigur, griul este asociata cel mai adesea cu bucatariile moderne in care aparatele electrocasnice au finisaje din inox, insa aceasta culoare se regaseste si in designurile clasice, provensale, vintage sau baroc.

Cele mai populare combinatii in care griul este culoarea de baza sunt:

  • Gri – alb – intr-o bucatarie eleganta in care griul este culoarea dominanta, albul va putea sa fie folosit atat de masa si scaunele din dining, cat si de blatul de lucru sau de corpurile de mobilier suspendate.

Vezi si: Bucatarii wenge-  pentru ce stil de amenajare le poti alege si mai ales cu ce culori le poti asorta

  • Gri – bej – combinatiile sunt similare cu cele anterioare, insa designul va fi unul mai simplu si elegant. Perdelele, peretii, zona de lucru sau elementele decorative pot sa aiba diferite nuante de bej
  • Gri – maro – desi nu este o combinatie la fel de populara ca cele precedente, o bucatarie cu decor gri maro va putea sa creeze o atmonsfera calduroasa si primitoare. Adaugand elemente decorative galbene sau aurii veti crea un design elegant si luxos, care se va putea utiliza in bucatariile cu dimensiuni mai generoase.
  • Diferite nuante de gri – o bucatarie interesanta poate sa aiba un decor in doua sau mai multe nuante de gri. De exemplu, pardoseala va avea o nuanta mai inchisa precum cea a antracitului iar mobilierul si peretii o nuanta mai deschisa de gri. Blatul metalic de lucru si aparatele electrocasnice cu finisaje din inox vor completa acest design modern si sobru.

Recomandare: Solutii de amenajare a unei bucatarii cu design minimalist

Pe langa aceste combinatii de culori se vor putea utiliza si anumite nuante pentru accente si elemente decorative precum:





  • Galben – aceasta paleta de culori poate sa creeze un decor mai dinamic si vesel, insa va putea fi utilizata de un numar redus de elemente decorative precum perdele, corpuri de iluminat sau peretele de deasupra blatului de lucru. Nu incercati sa folositi pereti sau mobilier galben deoarece designul va deveni prea incarcat
  • Verde – griul poate sa creeze alaturi de verde un design modern, in special daca optati pentru finisajele lucioase. Pardoseala poate avea o nuanta inchisa de verde in timp ce mobilierul si spatiul de lucru vor putea avea decoratiuni in nuante mai deschise. Pentru un design vintage optati pentru nuante pastelate de verde atat pentru mobilier cat si pentru decoratiuni.
  • Roz sau violet – accentele roz sau liliachii asociate cu nuantele reci de gri vor crea un decor confortabil si primitor in orice bucatarie
  • Albastru – nuantele deschise de albastru pot sa decoreze spatiul de lucru, in timp ce tonurile mai inchise vor fi folosite doar pentru elementele decorative mici. O bucatarie cu un decor gri apasator va deveni mai luminoasa cu ajutorul unei nuante de bleu sau cu un tapet cu aceeasi nuanta in zona de dining.
  • Rosu – aceasta culoare puternica agaseaza mai putin ochiul atunci cand este combinata cu gri, astfel ca va putea sa fie utilizata partial atat pentru corpurile de mobilier cat si pentru accente sau detalii.

Idei de amenajare a bucatariilor cu decor gri

Exista numeroase solutii de amenajare a unei bucatarii indiferent ca optati pentru un design gri monocrom, pentru o combinatie de culori in care nuantele de gri sa fie dominante sau pentru accente colorate care sa complementeze decorul gri. Iata cateva solutii pe care le veti putea utiliza:

  • Un design armonios cu diferite nuante de gri va putea sa foloseasca atat un mobilier cat si aparate electrocasnice cu finisaje lucioase sau mate in functie de preferinte. Pentru accente optati pentru diferite nuante de galben, albastru, verde sau portocaliu iar pentru un design mai sobru si rafinat puteti utiliza diferite tonuri de bej sau sidefiu.

Recomandare: Eleganta, extravaganta, bun gust – avantajele unui design negru – portocaliu in bucatarie

  • Pentru a accentua formele si designul puteti sa utilizati un blat negru sau chiar corpuri de mobilier intr-o combinatie gri-negru. Pentru contrast puteti sa folositi diferite tonuri portocalii, rosii sau albastre. Una din cele mai potrivite combinatii pentru o bucatarie cu amenajare moderna este cea formata din alb-negru si gri.
  • Albastrul deschis poate fi folosit atat pereti pentru contrastarea unui mobilierul gri cu finisaje lucioase iar nuantele mai inchise pentru pardoseala sau obiectele decorative precum vase, picturi sau sculpturi.

Vezi si: Bucatarii cu decor alb – amenajari clasice si si neoclasice

  • Un design extravagant poate sa fie obtinut adaugand o combinatie de rosu si negru la nuanta dominanta de gri. Mobilierul din zona de dining poate sa fie rosu, la fel ca si corpurile de iluminat, electrocasnicele sau tablourile. In functie de stilul de amenajare ales, chiar si zona de lucru va putea sa fie decorata cu placi de faianta rosii si negre. Mobilierul gri poate sa aiba accente negre care sa scoata in evidenta liniile si formele geometrice.
  • Insertiile violet pot sa ajute la transformarea unui decor gri sobru intr-unul confortabil si misterios. Pentru un design armonios o nuanta liliachie va putea sa complementeze mobilierul gri din zona de lucru sau chiar din dining.
  • Pentru un design vintage sau retro puteti folosi diferite tonuri de maro sau caramiziu alaturi de gri. Suprafetele lucioase nu se vor incadra desigur in acest design astfel ca pentru decorarea spatiului de lucru va trebui sa va limitati la caramizi decorative intr-o nuanta mai saturata de rosu. Daca bucataria este deschisa spre living, veti putea sa utilizati aceasta nuanta si la tapiteria mobilierului, la draperii sau la pernutele decorative de pe canapea.

Recomandare: Amenajarea unei bucatarii de 10 mp – idei, optiuni de design si fotografii inspirationale

In concluzie, daca doriti sa va amenajati o bucatarie cu un design unic atunci puteti opta pentru un decor in care culoarea de baza sa fie gri. In functie de stilul de amenajare ales veti putea introduce in design si alte culori precum albastru, verde, bej sau turcoaz. Veti obtine un decor elegant dar confortabil, in care va va face placere sa gatiti pentru intreaga familie sau pentru invitati.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *