Bucatarii clasice – modele, poze, idei de amenajare si de alegere a culorilor potrivite

Designul interior clasic va fi intotdeauna popular deocarece eleganta, bunul gust si armonia nu vor fi nicioadata invechite. Decorurile clasice pot sa aiba diferite stiluri de amenajare care sa se potriveasca atat unei bucatarii mici cu mai putina lumina naturala cat si unei incaperi spatioase cu ferestre mari indreptate spre sud.

Bucataria exclusivista

Linkuri sponsorizate:

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



Ca si in cazul altor stiluri de amenajare, decoratiunile, accentele si detaliile sunt cele care contribuie la definirea stilului de amenajare clasic.

Eleganta si rafinamentul stilului clasic de amenajare este data de:

  • Culori calde – atat mobilierul cat si peretii si decoratiunile vor utiliza nuante naturale sau neutre
  • Materiale naturale – mobilierul din lemn masiv, placile din piatra sau ceramica, candelabre de cristal, blaturi din piatra si draperii din catifea isi vor gasi locul intr-un decor clasic

Recomandare: Bucatarii gri: Mobila, modele, poze, combinatii de culori si idei de asortare

  • Simetrie – zona de dinng va avea mese rotunde sau ovale cu un numar par de scaune, iar lampile si candelabrele vor fi identice. Tapetul si perdelele cu dungi, peretii decorati cu caramida decorativa si mobilierul cu manere rotunde contribuie la crearea unui design simetric si ordonat.
  • Eleganta – unele bucatarii sunt despartite de zona de dining de arcade elegante sau coloane de diferite dimensiuni
  • Ergonomie – majoritatea bucatariilor clasice contin o zona de dining, sau macar o insula unde se poate lua masa
  • Spatii practice si functionale – insula poate sa aiba atat o zona de lucru cat si un spatiu pentru servirea mesei iar un mobilier de colt poate sa incorporeze si pervazul ferestrei

Recomandare: Bucatarii moderne amenajate in stil englezesc – 40 idei si fotografii gata sa iti ofere inspiratie

Stilul clasic de amenajare a capatat de-a lungul timpului mai multe variatii in functie de tara in care a fost utilizat, cele mai importante fiind stilul clasic italian si cel american.

Amenajarea bucatariei in stil clasic italian

Stilul clasic italian este foarte sobru si strict, elementele decorative fiind foarte putine in comparatie cu stilurile baroc si rococo. Decorul are linii simple insa asta nu inseamna ca un astfel de design nu este elegant. Italienii sunt mai pasionali, fapt care se observa si in bucatariile amenajate in stil clasic din aceasta tara. Nuantele maritime domina un astfel de decor, fiind combinate adesea cu verde fistic, turcoaz sau cu diferite nuante pale de gri.

Vezi si: Bucatarie verde oliv – modele frumoase , idei de combinare a culorilor si sfaturi de amenajare

Totusi designul clasic italian are si cateve elemente diferite precum perdelele transparente de la geamuri, mozaicul colorat din zona de lucru si o asezare mai putin stricta a celorlate elemente decorative. Designul simetric ofera o buna functionaliate spatiului interior, fiind potrivit pentru bucatariile spatioase care au si un spatiu de dining unde veti putea sa luati masa dar si sa va primiti prietenii mai apropiati.

In concluzie, designul clasic italian se remarca prin anumite caracteristici precum:

  • Peretii pot avea o paleta de culori specifica stilului de amenajare mediteranean

Vezi si: Bucatarii wenge – pentru ce stil de amenajare le poti alege si mai ales cu ce culori le poti asorta

  • Perdelele sunt transparente si elegante
  • Mobilierul are usi din sticla transparenta

Amenajarea bucatariei in stil clasic american

O alta varianta a designului clasic este versiunea americana, care este destul de diferita de cea cu care suntem obisnuiti. Stilul clasic american a fost influentat de numeroase stiluri de amenajare din care a imprumutat numeroase motive si decoratiuni specifice altor culturi.

In varianta americana, materialele artificiale le-au inlocuit pe cele naturale, astazi mobilierul fiind facut din PAL, MDF sau chiar plastic iar zona de lucru poate sa fie decorata cu sticla vopsita. Culorile specifice decorului clasic american sunt diferite tonuri de gri sau maro dar si nuante caramizii sau rositatice mai putin saturate.

Recomandare: Bucatarie in stil neoclasic – cum sa combinati confortul si eleganta in bucatarie

Cele mai utilizate culori in designul clasic

In mod traditional, o bucatarie amenajata in stil clasic utiliza o combinatie de alb si auriu, insa de-a lungul  timpului au reusit sa se impuna si alte culori in acest design elegant. Cele mai populare dintre acestea sunt:





  • Bej – aceasta nuanta este utilizata in special in bucatariile mici, deoarece creaza un decor armonios si aerisit. Intr-un astfel de design interior veti putea sa folositi atat un mobilier din lemn masiv cat si din MDF, deoarece texturile diferite nu ies in evidenta pe un fundal bej. Daca optati pentru o bucatarie monocroma, decoratiunile si accentele vor trebui sa fie aurii sau albe. Detaliile aurii alle mobilierului si tavanului sau ornamentele perdelelor si corpurilor de iluminat vor completa acest design interesant. Un design cu aceasta culoare se va putea folosi atat intr-o bucatarie spatioasa dintr-o casa cat si intr-una mai ingusta de apartament.
  • Gri – aceasta culoare neutra se poate combina foarte usor cu alte nuante pentru crearea unui decor distinct in bucatarie. In acest caz, detaliile si accentele vor fi argintii cu finisaje mate sau lucioase in functie de preferinte. Puteti utiliza diferite nuante de gri atat pentru pereti, mobilier si candelabru cat si pentru blatul de lucru sau pardoseala, insa alegerea tonurilor va trebui facuta in functie de dimensiunile bucatariei sau de nivelul de lumina naturala.

Recomandare: Bucatarii moderne amenajate in stil englezesc –  40 idei si fotografii gata sa iti ofere inspiratie

  • Maro – culoarea naturala a lemnului nu putea sa lipseasca dintr-un decor clasic. Optati pentru suprafetele din piatra naturala sau pentru cele din lemn lacuit cu diferite in diferite nuante de maro. Tonurile saturate sunt acceptabile in bucatariile spatioase sau in cele care formeaza un spatiu comun cu livingroomul.
  • Verde si albastru – desi nu sunt la fel de populare ca celelalte nuante prezentate anterior, verdele si albastrul pot sa ajute la crearea unui design in stil provensal care este atat simplu cat si sofisticat. Intr-o astfel de bucatarie puteti folosi un mobilier de colt dar si insule de diferite marimi care sunt sculptate sau care au geamuri din sticla verde sau albastra.

Corpurile de iluminat in designul clasic

Un element foarte important in orice decor clasic este candelabrul, care se afla de obicei deasupra mesei din dining sau a insulei in bucatariile care nu beneficiaza de un spatiu mai mare. Candelabrul va trebui sa aiba o marime adecvata si va avea diverse cristale care sa creeze un joc minunat de lumini pe pereti.

Vezi si: Bucatarii cu mobila alb si negru –  alegerea perfecta de design pentru apartamentele mici

Totusi, o amenajare contemporana va avea si alte surse de iluminat pe langa candelabru, in special daca diningul este situat in partea opusa a zonei de lucru. O lampa de perete sau spoturi luminioase in tavan sau mobilier pot sa ofere un nivel optim de lumina pentru toata bucataria. Daca optati pentru un decor clasic in stil american, candelabrul va putea sa fie inlocuit cu o lampa aurie sau argintie in functie de paleta de culori utilizata.

Lumina artificiala va putea sa fie completata de cea naturala, iar pentru aceasta veti avea nevoie atat de perdele transparente cat si de draperii groase  la ferestre.

Decorarea spatiului de lucru

Intr-un decor clasic spatiul de deasupra blatului de lucru se decoreaza cu placi ceramice sau caramizi decorative insa in interpretarile moderne ale stilului vom avea si alte optiuni precum sticla vopsita in diferite culori. O alta optiune este utilizarea unui mozaic in nuante neutre de albastru, gri sau bej. Pentru crearea unui design unitar si armonios, aceste culori vor fi utilizate si de celelalte decoratiuni si ornamente din bucatarie.

Vezi si: Cele mai potrivite combinatii de culori pentru bucatarie- ce culoare se poarta?

Idei de amenajare a bucatariilor mici in stil clasic

O bucatarie mica este intotdeauna mai dificil de amenajat, in special daca se doreste crearea unei design elegant dar si o functionalitate cat mai buna. Pentru decorurile in stil clasic puteti pune in aplicare urmatoarele idei:

  • Daca este posibil, incercati sa creati un open space care sa contina bucataria si livingul. O insula poate sa inlocuiasca cu succes masa din bucataria dar si sa delimiteze bucataria de zona de relaxare.
  • O alta solutie este folosirea partiala a peretilor care despart bucataria de dining pentru amenajarea unui bar. Acesta va putea sa inlocuiasca masa din dining dar va putea oferi si o suprafata suplimentara de lucru in bucatarie.
  • Pentru a parea mai putin aglomerata, o bucatarie clasica va necesita un mobilier cu usi din sticla transparenta care vor ajuta la marirea campului vizual din incapere.
  • La ferestre nu folositi draperii groase care vor incarca decorul si vor opri lumina naturala sa intre in bucatarie
  • Zona de lucru va trebui sa foloseasca nuante deschise de bej, crem si alb

Recomandare: Bucatarii cu design portocaliu – vesele si apetisante

  • Pentru pereti alegeti nuante neutre, iar daca va doriti sa ii acoperiti cu tapet, alegeti un model in culori calde fara prea multe decoratiuni

In concluzie, designul clasic in bucatariile mici trebuie sa fie cat mai simplu, fara arcade, coloane sau corpuri de iluminat extravagante. Perdelele transparente, tapetul simplu si nuantele calde mai putin saturate vor crea un decor elegant si rafinat asa cum va doriti.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *