Folosirea culorii galbene in designul din bucatarie este o decizie curajoasa care insa va poate ajuta sa creati un decor primitor si confortabil. Diferitele nuante de galben utilizate in decorul interior pot avea o influenta pozitiva asupra psihicului uman, putand sa induca o stare de optimism si buna dispozitie. Tonurile deschise de galben sunt potrivite in special pentru bucatariile intunecate, in timp ce nuantele mai putin saturate se vor folosi in cele care beneficiaza de mai multa lumina.
GALERIE POZE
Totusi, ca si in cazul altor culori, decorul bucatariei nu va putea fi monocrom astfel ca va trebui sa creati diferite combinatii precum:
- Galben – rosu – aceasta combinatie este asociata cu decorurile asiatice, in care mobilierul din zona de lucru si din dining este rosu iar peretii si decoratiunile sunt galbene
- Galben – maro – o alta combinatie populara care implica asocierea tonurilor deschise de galben cu nuante de maro specifice lemnului. Pentru bucatariile de mici dimensiuni alegeti o nuanta cafenie iar pentru cele care beneficiaza de un spatiu mai mare optati pentru nuante ciocolatii atat pentru dulapuri cat si pentru masa si scaunele din dining. Chiar si pardoseala sau tavanul vor putea sa aiba diferite nuante de maro in functie de stilul de amenajare ales.
- Galben – gri – designurile lucioase si finisajele gri metalizat sunt specifice designurilor moderne si high-tech. Aparatele electrocasnice cu finisaje din inox se vor incadra perfect alaturi de corpuri de mobilier galbene sau argintii.
- Galben – negru – daca va doriti un design sobru si elegant, atunci trebuie sa combinati nuantele de galben cu cele de negru. Avand in vedere contrastul dintre cele doua culori, negrul va fi folosit pe suprafete limitate precum blatul de lucru sau cel al mesei sau pentru portiunea de perete dintre corpurile de mobilier.
- Galben – albastru – asociata cu motivele decorative egiptene, aceasta combinatie va putea sa fie folosita chiar si in bucatariile inguste sau mici. Cele doua culori vor fi preluate atat de mobilier cat si de pardoseala sau de elementele decorative in proportii diferite in functie de gusturi.
- Galben – verde – este o combinatie de culori naturale care este potrivita pentru decorul bucatariei. Nuantele de verde mai pastelate vor putea sa fie folosite pentru pereti, pardoseala sau mobilier, iar cele saturate pentru elementele decorative si accentele din zona de dining sau cea de preparare a alimentelor.
- Galben – violet – combinatia dintre galben si violet poate sa creeze un decor misterios si interesant insa va trebui sa alegeti cu grija tonurile si nuantele. Tonutilr liliachii se vor asocia cu cele deschise de galben iar cele saturate de violet cu nuante pastelate de galben.
Amenajarea bucatariilor cu decor galben
Culoarea galbena are o gama foarte variata de nuante, incluzand atat tonuri translucide si pastelate cat si aurii. Pentru o bucatarie cu decor in nuante neutre, mobilierul va avea tonuri mai inchise de galben, iar finisajele vor putea sa fie atat mate cat si lucioase in functie de stilul de amenajare. Pentru accente si ornamente se vor folosi atat nuante contrastante de negru si rosu cat si cele complementare de auriu.
Aceleasi culori contrastante sau complementare se vor utiliza si pentru decorarea spatiului de lucru sau a zonei de dining, insa vor putea sa fie preluate si de corpurile de iluminat, de perdele sau de vasele decorative. O atmosfera pozitiva si armonioasa poate fi creata si cu ajutorul unui tavan fals galben care sa completeze mobilierul din zona de lucru sau de cel din dining. Accentele si decoratiunile vor putea sa fie aurii pentru stilul de amenajare clasic sau gri metalizat pentru amenajarile moderne si contemporane.
Vezi si: Bucatarii clasice – modele, poze, idei de amenajare si de alegere a culorilor potrivite
Decoratiuni si ornamente in bucatarii cu design galben
Daca bucataria este amenajata in stil modern, spatiul de deasupra blatului va putea sa fie decorat cu un panou din sticla vopsita sau printata. Fotografii macro sau peisaje naturale precum un camp cu lavanda, flori, peisaje marine sau un cer senin vor fi potrivite pentru decorarea acestui spatiu. Mozaicurile verzi si albastre sau panourile decorative cu finisaje aurii si ornamente abstracte sunt o alta optiune atat pentru designurile sofisticate cat si cele elegante. Un blat negru sau unul din piatra naturala va putea sa completeze decorul indiferent de stilul de amenajare ales.
Recomandare: Bucatarii cu design portocaliu – vesele si apetisante
Zona de dining va fi decorata cu o nuanta de galben mai pala, in special daca bucataria nu are dimensiuni foarte mari. O masa cu scaune de culoarea lemnului se va incadra perfect intr-un design clasic, provensal sau retro. Pe de alta parte, amenajarile moderne vor necesita mese din sticla cu picioare din metal si finisaje asemanatoare cu cele ale aparatelor electrocasnice din inox.
Culoarea peretilor va trebui aleasa tot in functie de stilul de amenajare: alb sau crem pentru designul clasic, verde masliniu pentru cel provensal sau liliachiu sau bleu deschis pentru un design interior modern. In ceea ce priveste perdelele, acestea vor fi facute din tesaturi transparente si lucioase sau cu o nuanta asemanatoare cu decoratiunile din dining sau din zona de lucru. In decorurile moderne, perdelele vor fi inlocuite cu jaluzele sau rolete cu aceleasi nuante. De exemplu, intr-un decor galben negru, perdelele sau jaluzelele vor putea sa aiba modele sau decoratiuni negre, iar intr-unul cu nuante pastelate decoratiunile vor fi albastre sau verzi.
Citeste si: Bucatarii ultramoderne sau high-tech axate pe functional
Corpurile de iluminat vor trebui sa ofere mai multe niveluri de lumina atat pentru zona de lucru cat si pentru masa din dining.
http://idealkuhnya.ru/dizain/cwet/zheltaya.html