Bucatarii cu decor alb – amenajari clasice si si neoclasice

Amenajarea clasica este o alegere excelenta pentru o decorare rafinata si eleganta a unei bucatarii spatioase dintr-o casa. Intr-o astfel de bucatarie fiecare detaliu al designului interior va fi si un mod de a scoate in evidenta atat confortul cat si modul de viata luxos al proprietarilor. Dar stilul clasic de amenajare poate sa aiba mai multe variante de implementare iar una dintre cele mai apreciate este neoclasicisumul.

Amenajare clasic bucatarie eleganta

Linkuri sponsorizate:

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



Asemanari si deosebiri intre stilul clasic si cel neoclasic

Neoclasicismul este o miscare care a aparut in secolul al XVIII-lea si a fost populara pana in secolul XX cand minimalismul a introdus tehnologiile moderne in amenajarile interioare. Neoclasicismul a incercat sa foloseasca elemente de arhitectura greaca si romana in amenajarile interiaore pentru a obtine un decor luxos si confortabil. Ambele stiluri folosesc forme simplificate cu suprafete netede foarte diferite de amenajarile mai pretentioase din stilurile baroc sau rococo.

Citeste si: Bucatarii cu mobila alb si negru – alegerea perfecta de design pentru apartamentele mici

O bucatarie amenajata intr-unul din aceste stiluri va fi intotdeauna o continuare a designului general al intregii case. Dimensiunile vor trebui sa fie generoase deoarece doar intr-o incapere spatioasa cu tavan inalt se va putea implementa arhitectura neoclasica. Indiferent pentru care din cele doua stiluri optati, va trebui sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

  • Bucataria trebuie sa aiba prevazuta o zona de dining spatioasa
  • Spatiul va trebui sa aiba o buna proportionalitate si simetrie
  • Diningul nu poate sa fie amenajat in apropierea unui perete ci cat mai aproape de centrul incaperii. Restul mobilierului este asezat in functie de dining care este punctul focal al bucatariei.

Paleta de culori potrivita pentru bucatariile amenajate in stil clasic sau neoclasic

De obicei, o bucatarie amenajata in stil clasic va folosi culori pastelate insa puteti utiliza si diferite nuante saturate de gri, verde sau visiniu. Cu toate acestea cea mai importanta culoare utilizata in amenajarile clasice ramane albul. O combinatie tipica pentru un astfel de interior este realizata intre un decor alb si decoratiuni sau finisaje aurii. Auriul poate sa decoreze atat peretii, cat si mobilierul, corpurile de iluminat sau draperiile si perdelele. Elemente decorative mici de culoare neagra sau gri pot sa scoata in evidenta designul exclusivist si rafinat al bucatariei.

Recomandare: Cele mai potrivite combinatii de culori pentru bucatarie – ce culoare se poarta?

Neoclasicismul necesita solutii mai moderne care includ utilizarea nuantelor elegante de gri, negru sau maro. Bejul perlat se afla printre nuantele care se pot utiliza, la fel ca si albul pur care poate sa faca si camerele mai mici sa fie elegante. Albul ramane deci culoarea dominanta atat in amenajarile clasice cat si in cele neoclasice, fiind potrivita atat pentru spatiile mai intunecate cat si pentru cele care se bucura de multa lumina naturala.

Materiale utilizate in amenajarile neoclasice

Materialele utilizate in amenajarile clasice si neoclasice s-au pastrat de-a lungul secolelor astfel ca si astazi se foloseseste piatra naturala costisitoare si tesaturile exclusiviste. Iata care sunt principalele materiale folosite:





  • Pentru podea – placarea podelei se face cu piatra naturala, marmura sau placi ceramice, alte optiuni fiind mai putin practice pentru bucatarie. Culoarea nu trebuie sa fie neaparat alba astfel ca puteati opta pentru o nuanta calda de maro, o nuanta naturala de lemn sau teracota sau o culoare mai deschisa de gri data de piatra naturala.
  • Pentru plafon – tavanul poate sa fie alb, galben deschis sau poate sa aiba culoarea ivoire. Tavanul alb poate sa fie mat dar este recomandabil sa aiba finisaje lucioase care vor reflecta lumina candelabrului si vor face interiorul mai elegant si stralucitor.
  • Pentru pereti – peretii albi sunt cei mai dificil de finisat, indiferent de stilul de amenajare pe care il alegeti. Zidurile albe nu vor trebui sa foloseasca nuante similare cu mobilierul dar vor putea sa aiba diverse ornamente specifice acestor stiluri de amenajare

Mobilierul si decoratiunile intr-o bucatarie alba clasica

Asa cum am mentionat anterior, atunci cand alegeti o nuanta de alb aceasta va trebui sa fie diferita de cea a corpurilor de moibilier pentru ca acestea din urma sa nu devina invizibile. Peretii albi din bucataria clasica sau neoclasica vor trebui sa accentueze si sa scoata in evidenta mobilierul rafinat iar pentru aceasta puteti utiliza urmatoarele metode:

  • Peretii vor fi varuiti intr-un ton mai deschis sau mai inchis decat mobilierul, putand sa apelati si la nuante reci cu tente albastre sau gri
  • Decoratiunile de pe pereti pot sa aiba nuante de gri, argintiu sau culoarea perlelor
  • Utilizarea texturilor diferite poate de asemenea sa fie o metoda de a scoate in evidenta mobilierul
  • Spatiul dintre blat si corpurile suspendate va putea sa joace un rol decorativ daca il veti vopsi intr-o culoare mata cu textura interesanta sau daca veti utiliza un mozaic din sticla gri-albastruie care va crea un contrast interesant cu mobilierul

Elementele decoarative in bucataria clasica si neoclasica

Ca si in alte designuri interioare, si in cel clasic si neoclasic designerii acorda o atentie deosebita detaliilor – lampilor, decorului, perdelelor si elementelor de contrast. O bucatarie moderna, in orice stil de amenajare, trebuie insa sa ofere o functionalitate foarte buna, elementele de decor fiind folosite doar pentru a sublinia eleganta si luxul amenajarii. Iata cateva solutii pe care le puteti aplica pentru a completa un decor clasic sau neoclasic:

  • Iluminatul foarte bine organizat: exista lampi aditionale care sunt prinse de mobilier sau de plafon. Piesa centrala este intotdeauna candelabrul de deasupra diningului. Corpurile de iluminat sunt organizate in mod simetric pentru a scoate in evidenta solemnitatea stilului de amenajare
  • Elementele decorative au de obicei nuante diferite de alb pentru a scoate in evidenta eleganta decorului clasic. Culoarea cenusie a marmurei natuale creaza un decor armonios cu albul pur, iar ornamentele scaunelor din piele neagra contribuie la decorul luxos alaturi de mobilierul cu suprafete lacuite si decoratiuni sculptate
  • Daca in stilul clasic se foloseste un mobilier tapitat cu catifea si perdele grele, acestea trebuie abandonate in amenajarile neoclasice. Aici puteti utiliza o perdea monocroma sau solutii mai moderne precum draperiile romane sau panelurile japoneze. Pentru decorarea ferestrelor se folosesc combinatiii de alb cu gri, argintiu sau maro care se regasesc si la alte elemente decorative din camera.

Concluzionand, astazi mai mult decat oricand, interioarele clasice dobandesc caracteristicile neoclasicului, dar acest stil trece prin schimbari profunde deoarece bucataria trebuie sa ofere si o foarte buna functionalitate. Incercati sa alegeti cele mai practice solutii eliminand elementele decorative si detaliile inutile, pentru a putea intretine mai usor acest decor. Designul interior devine astfel mult mai simplu, dar ramane exclusivist si luxos datorita materialelor, culorilor si decoratiunilor folosite.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *