Psihologii sustin ca nuantele liliachii sunt preferate de persoanele creative, romantice si optimiste, iar designerii apreciaza vivacitatea si eleganta acestei nuante de mov care poate induce o stare de buna dispozitie si optimism. Alegerea nuantei de lila va trebui sa fie facuta in principal in functie de dimensiunile bucatariei dar si de nivelul de lumina naturala. Daca intr-o bucatarie spatioasa asocierea culorilor este mai usoara, intr-o bucatarie mica va trebui sa va feriti sa utilizati culori inchise in combinatie cu nuante saturate de lila.
GALERIE POZE
Alegerea culorilor care se combina cu lila trebuie facuta cu grija, deoarece anumite combinatii pot avea efecte neasteptate. Cele mai potrivite culori care se pot asocia cu nuantele de lila sunt:
- Alb – o combinatie clasica, care poate sa creeze un decor romantic daca sunt utilizate tonuri pastelate de lila sau un design mai dinamic si contrastant daca sunt folosite nuante mai saturate. Pentru ca decorul sa nu fie unul monoton, introduceti diferite elemente decorative si accente lila.
- Gri – nuantele metalizate de gri utilizate impreuna cu cele de lila se vor putea folosi in designurile moderne sau minimaliste. Suprafetele lucioase sau cu texturi diferite pot sa contribuie la eleganta acestor designuri care utilizeaza putine elemente decorative.
- Verde – o combinatie versatila in care alegerea nuantelor este foarte importanta. Unui mobilier verde inchis i se vor putea asocia accente lila mai putin saturate, iar un mobilier lila mai inchis va putea sa aiba un fundal verde masliniu sau fistic. Pentru ca decorul sa nu fie prea incarcat va trebui ca ceilalti pereti sa fie albi sau sa aiba culori neutre mai deschise.
- Maro – nuantele naturale ale lemnului se combina armonios cu cele lila pentru crearea unui decor elegant si armonios chiar si in bucatariile care nu beneficiaza de un spatiu foarte generos.
- Rosu – o combinatie interesanta in care calmul nuantelor de lila se combina cu energia tonurilor de rosu. Chiar daca nu va fi pe placul tuturor, aceasta combinatie se va utiliza in general in amenajarile moderne, in care spatiul de lucru va fi decorat cu panouri cu sticla printata cu peisaje, celebritati sau cu arta contemporana.
- Roz – aceasta asociere poate crea un decor romantic si feminin daca veti alege tonuri mai contrastante de roz si lila. Pentru a evita un design monoton, alegeti un mobilier cu fatade printate sau panouri decorative in culori diferite pentru zona de lucru.
- Bej sau crem – daca preferati un design clasic sau provensal atunci decorul bej-lila este una dintre cele mai potrivite asocieri pe care puteti sa o folositi. In plus, tonurile pastelate de lila se vor combina perfect si cu nuantele mai inchise ale lemnului natural.
Stiluri de amenajare potrivite pentru decorurile lila
Tonurile diferite de lila pot sa fie folosite in diferite stiluri de amenajare, de la cele clasice pana la cele moderne. Amenajarile clasice necesita nuante pastelate de lila si un mobilier masiv cu numeroase decoratiuni iar suprafetele lucioase si nuantele mai saturate sunt specifice amenajarilor moderne sau minimaliste. In aceste amenajari, elementele decorative sunt limitate, accentul punandu-se pe functionalitatea spatiilor dar si pe integrarea aparatelor electrocasnice de ultima generatie. Zona de lucru poate fi decorata cu un panou decorativ vopsit sau printat cu fotografii macro, cu peisaje sau cu desene abstracte.
Recomandare: Bucătării cu decoruri galbene – modele pentru stiluri diferite de amenajare
Cele mai potrivite stiluri de amenajare pentru decorurile lila sunt:
- Stilul clasic – nuantele lila se vor utiliza pentru mobilierul din zona de lucru, in timp ce fundalul va avea de obicei nuante neutre sau mai deschise, in special daca bucataria are dimensiuni mai mici. Panourile decorative din lemn sau tapetul textil cu motive florale pot sa decoreze zona de servie a mesei sau peretii opusi zonei de lucru.
- Stilul provensal – tonurile pastelate de lila sunt specifice acestei regiuni a Frantei care este renumita pentru campurile de lavanda. Acestea vor fi asociate cu un mobilier in culoarea naturala a lemnului care poate fi utilizat si pentru pardoseala. Peretii albi si decoratiunile simple vor completa acest design elegant de bucatarie.
- Stilul modern si high-tech – mobilierul lila cu finisaje lucioase va fi completat de aparate electrocasnice din inox cu insertii cramate sau metalizate. Pardoseala va fi placata cu piatra naturala sau artificiala iar peretii vor fi albi sau vor avea tonuri sidefii.
Decorarea bucatariilor cu decor lila
Pentru un design elegant si rafinat va trebui sa alegeti cu grija atat decoratiunile dar si corpurile de iluminat sau perdelele. De exemplu, pentru o bucatarie mai mare cu design clasic, puteti opta pentru o lampa de plafon eleganta deasupra mesei din dining dar si pentru perdele mai groase la geam. Lampa poate sa preia culorile mobilierului, in timp ce perdeaua va putea sa aiba aceleasi nuante cu spatiul decorativ de deasupra blatului de lucru. Vase decorative, tablouri, sau rame foto pot sa decoreze spatiile mai libere din bucatarie.
Vezi si: Bucătării culoarea champagne cu fronturi lucioase sau mate – Iată 25 din cele mai frumoase modele
Daca ati ales o amenajare rustica sau provensala atunci veti putea utiliza lampi de plafon sau perete din materiale naturale precum lemn. Panourile decorative din lemn in nuante mai deschise pot sa decoreze zona de dining, in timp ce zona de lucru va fi decorata cu caramizi decorative sau diferite mozaicuri lila.
Printre putinele decoratiuni din bucatariile moderne se numara panourile printate de deasupra blatului, fatadele mobilierului printate cu diferite desene abstracte sau lampile cu forme si dimensiuni neobisnuite. Spoturile din tavan sau mobilier vor oferi un nivel suplimentar de lumina, insa se vor putea utiliza si pentru crearea unei atmosfere romantice.
Citeste si: Bucatarii cu design verde portocaliu – decoruri armonioase si indraznete
In concluzie, nuantele lila ofera numeroase solutii de amenajare a bucatariilor, atat pentru designurile clasice si provensale cat si pentru cele moderne si high-tech. Fundalurile neutre si combinarea cu diferite nuante pastelate sau mai saturate poate sa creeze un decor primitor si rafinat care cu siguranta nu va ramane neobservat.