Solutii de amenajare a unei bucatarii cu design minimalist

Stilul de amenajare minimalist pune accentul pe functionalitate si confort prin crearea unui design armonios cu cat mai putine elemente. Acest stil a fost importat in Europa din Japonia, unde in amenajarile interioare nu se utilizeaza materiale sintetice si artificiale, iar designurile au cat mai putine elemente decorative. Acest stil de aemenajare este comparat adesea cu cel high-tech care insa foloseste din abundenta metalul, plasticul sau sticla, spre deosebire de cel minimalist care pune accentul pe materialele naturale.

Bucatarie alba cu design minimalist

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



Un design minimalist este caracterizat prin:

  • Geometrie stricta a formelor
  • Lipsa completa a decoratiunilor si ornamentelor
  • Utilizarea unui sistem de iluminare eficient care poate fi ajustat in functie de necesitati
  • Functionalitate si ergonomie buna a spatiilor
  • Utilizarea aparatelor electrocasnice incorporabile
  • Decor cu un numar redus de culori si nuante

Amenajarea minimalista este deci una moderna, care va pune accent pe crearea unor spatii confortabile in bucatarie, atat pentru prepararea mancarurilor cat si pentru zona de dining. Acest stil de amenajare va putea sa fie folosit chiar si in bucatariile de mici dimensiuni, deoarece designul aerisit si nuantele deschise vor mari campul vizual si vor face spatiul sa para mai mare decat este.

Citeste si: Cele mai potrivite combinatii de culori pentru bucatarie – ce culoare se poarta?

Materialele folosite in amenajarile minimaliste

Pentru a crea un design elegant si concis specific stilului minimalist va trebui sa respectati cu strictete atat formele cat si paleta de culori sau materialele utilizate:

  • Atunci cand exista posibilitatea alegeti intotdeauna materiale naturale: piatra, lemnul, pluta sau caramida sunt cele mai utilizate in designurile minimaliste. Culoarea si textura acestor materiale vor fi singurele decoratiuni din bucatarie astfel ca va trebui sa le alegeti si sa le combinati cu grija.
  • Peretii vor putea sa fie atat varuiti cat si acoperiti cu tapet sau panouri cu o suprafata cat mai fina. De obicei, peretii vor avea o singura culoare, insa veti putea sa folositi si un tapet cu maximum doua nuante. Alegeti un model cu o fotografie macro a unei flori, cu un ornament abstract sau cu o figura geometrica de mari dimensiuni.
  • Desi materialele naturale sunt preferate, designul minimalist permite si utilizarea metalului sau a sticlei. In designul minimalist nu este folosit plasticul insa in spatiile cu multa umezeala asa cum este bucataria, ar putea totusi sa fie acceptat.
  • Aparatele electrocasnice vor trebui sa aiba un design cat mai simplu, fara ornamente si decoratiuni pentru a nu iesi in evidenta.
  • Pentru tavan, cea mai buna optiune sunt finisajele lucioase intr-o culoare complementara cu celelalte suprafete din incapere

Paleta de culori in designul minimalist

Designul minimalist este unul sobru astfel ca paleta de culori nu va putea sa contina mai mult de doua sau trei nuante. Alegeti combinatii cat mai armonioase care sa creeze un decor simplu si elegant. Cele mai utilizate nuante si combinatii de culori sunt:

  • Alb – cea mai potrivita nuanta pentru designul minimalist, este astazi considerata pentru simplista, astfel ca nu este pe placul tuturor.
  • Alb – bej – combinatie clasica care este mai calda decat un decor in totalitate alb. Peretii, mobilierul, spatiul de lucru si tavanul vor utiliza aceste doua nuante in proportii diferite.
  • Bej – gri sau maro – pot sa fie utilizate atat singure cat si in diferite combinatii alaturi de alb
  • Alb – negru – este o combinatie specifica in general bucatariilor deschise spre living sau dining
  • Culorile deschise vor putea fi folosite, insa doar pe suprafete restranse

Bucatariile minimaliste vor folosi de obicei nuante deschise sau neutre, cele inchise fiind utilizate doar pentru accente si delimitarea spatiilor functionale. Aceasta regula ramane valabila chiar si pentru bucatariile care formeaza un spatiu deschis cu livingul.





Amenajarea si alocarea spatiilor in bucatariile minimaliste

Designul, simetria, proportiile si geometria formelor sunt subordonate functionalitatii, care este cea mai importanta caracteristica a bucatariilor minimaliste. Iata cateva sfaturi de amenajare si alocare a spatiilor:

  • In mod normal zona de dining este amenajata in mijlocul incaperii daca bucataria formeaza un open space cu livingul sau in imediata apropiere a unui perete
  • Daca optati pentru o insula care sa inlocuiasca masa din dining, acesta va putea sa fie lipita de un zid
  • Intr-o bucatarie ingusta, zona de dining va fi amplasata in capatul opus intrarii pentru a putea lasa spatiul din mijloc liber pentru prepararea mancarurilor

Decorul in bucatariile minimaliste

Utilizarea unor materiale naturale si a suprafetelor netede poate sa creeze un design mai degraba anost si plictisitor astfel ca va trebui sa folositi cateva solutii pentru decorarea bucatariilor:

  • Suprafetele mici precum cea de deasupra blatului de lucru vor putea sa fie decorate cu materiale care au texturi diferite de restul peretilor
  • Intr-un design minimalist, blatul si suprafata de deasupra acestuia vor putea sa aiba o nuanta inchisa de lemn natural. In plus, blatul va avea o nuanta asemanatoare cu peretele din apropiere dar si cu mobilierul de deasupra
  • Intr-o bucatarie de mici dimensiuni, decorul alb-negru va fi completat de nuante de gri care vor putea evidentieze formele simple ale mobilierului
  • Pentru un decor mai dinamic, pardoseala va avea o nuanta mai inchisa care sa contrasteze cu decorul in culori deschise sau neutre. Alegeti placi din piatra, granit sau gresie pentru bucatariile mai mari si parchet sau linoleu pentru cele mai mici.
  • Daca optati pentru o pardoseala placata cu piatra, un material similar va trebui sa fie folosit si pentru blatul de lucru

Citeste si: Amenajarea unei bucatarii de 10 mp – idei, optiuni de design si fotografii inspirationale

Pentru bucatariile deschise spre living se vor putea utiliza urmatoarele solutii:

  • Barul va fi utilizat pentru delimitarea spatiilor insa va trebui sa alegeti scaune cu un design cat mai simplist
  • Daca bucararia are dimensiuni mici, spoturile incorporate in mobilier sau tavan pot asigura un nivel optim de lumina insa pentru bucatariile mai mari, veti avea nevoie de mai multe corpuri de iluminat cu niveluri ajustabile de lumina.
  • O canapea simpla sau un coltar va delimita spatiul functional din bucatarie de cel de relaxare

Mobilierul bucatariilor minimaliste

Mobilierul va trebui sa aiba forme geometrice simple care sa ofere spatii suficiente pentru depozitarea veselei, tacamurilor dar si a oalelor si tigailor. Iata alte cateva recomandari pentru mobilier:

  • Incercati sa utilizati cat mai putine piese de mobilier pentru a crea un design cat mai armonios. Barul sau masa vor fi o continuare a blatului de lucru sau puteti opta pentru o masa cu scaune pliante care nu vor influenta decorul atunci cand nu sunt folosite
  • Insula va putea sa inlocuiasca atat masa cat si blatul de lucru
  • Daca bucataria este deschisa, mobilierul din living va trebui sa respecte regulile decorului minimalist. Canapeaua va trebui sa aiba o tapiterie asemanatoare cu pardoseala sau cu blatul din bucatarie fara decoratiuni in diverse culori.
  • Corpurile din bucatarie nu trebuie sa aiba usi cu sticla deoarece elementele transparente nu sunt acceptate in designul minimalist, vesela si tacamurile vor ramane ascunse in spatele usilor.

Recomandare: Eleganta, extravaganta, bun gust – avantajele unui design negru – portocaliu in bucatarie

In concluzie, daca va plac decorurile elegante si stricte, stilul minimalist este una din cele mai bune optiuni pe care le puteti alege. Chiar daca nu pot sa creeze o atmosfera confortabila si relaxanta ca designurile clasice, decorurile minimaliste vor reusi totusi sa impresioneze prin simplitate si armonie.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *