Mobilierul masiv, tavanele joase, utilizarea materialelor naturale si functionalitatea excelenta sunt cateva dintre cele mai importante caracteristici ale stilului de amenajare rustic modern. Desi este asemanator cu cel rustic, stilul rustic modern permite integrarea aparatelor electrocasnice moderne precum plite si cuptoare incorporabile, hote performante sau frigidere cu finisaje din inox. Inspirat din amenajarea cabanelor din Alpii elvetieni, acest stil de amenajare a fost foarte popular in secolul al XIX-lea.
GALERIE POZE
In ziua de astazi, este utilizat pentru amenajarea caselor de vacanta sau a celor de locuit care beneficiaza de un spatiu mai generos.
Caracteristicile stilului rustic modern
Asa cum am specificat anterior, acest stil de amenajare se poate aplica in case cu mansarda sau etaj in care se pune accent pe confort si pe maximizarea functionalitatii spatiilor. Cele mai importante caracteristici ale unui astfel de design sunt:
Vezi si: 42 modele de bucătării amenajate în nuanțe de bej
- Mobilierul din aceste bucatarii este din lemn masiv, fara decoratiuni sau finisaje elegante. Explicatia este simpla, mobilierul din lemn masiv era facut in satele de munte in care conditiile climatice vitrege nu permiteau crearea unor decoratiuni
- Decoratiunile lipsesc cu desavarsire, fiind utilizate doar lampi de plafon si ustensilele necesare in bucatarie
- Camerele nu sunt foarte inalte, aceasta caracteristica fiind specifica caselor traditionale din Alpi. Plafonul necesita grinzi din lemn de aceea acest decor este imposibil de implementat intr-un apartament de bloc
- De obicei, bucataria este deschisa spre dining si living, deoarece astfel erau mai usor de incalzit. Livingul are, de regula, un semineu care contribuie la crearea unei atmosfere calduroase si primitoare in anotimpurile cu temperaturi scazute.
Recomandare: Bucătării cu decoruri galbene – modele pentru stiluri diferite de amenajare
Materiale utilizate in amenajarile rustice moderne
Pentru amenajarea unei bucatarii in stil rustic modern sau chalet nu veti putea utiliza decat materiale naturale, pentru a pastra designul traditional specific cabanelor din Alpii elvetieni. Cele mai utilizate materiale sunt:
- Piatra naturala este folosita pentru placarea pardoselii, chiar daca pretul este destul de ridicat. Daca aveti un buget mai redus, puteti inlocui piatra naturala cu cea artificiala sau cu o podea din lemn.
- Peretii sunt placati de obicei cu panouri din lemn, pentru a crea un decor specific cabanelor de la munte. In plus, lemnul ofera o izolatie buna, reducand costurile de incalzire pe timp de iarna. Spatiul de deasupra blatului sau peretele cu semineul va putea sa fie placat cu piatra sau cu caramida decorativa.
- Tavanul poate fi alb cu cateva barne masive din lemn, sau poate fi placat in intregime cu lemn dupa preferinte.
Citeste si despre: Bucatarii open space in stil industrial – sfaturi amenajare, idei si fotografii pentru inspiratia ta
Amenajarea bucatariilor cu decor chalet
Mobilierul din zona de lucru este din lemn masiv, insa va trebui sa pastrati si culoarea naturala a lemnului care va putea fi protejat de umezeala si uzura cu ajutorul unor lacuri transparente si care nu ofera un finisaj lucios. In ceea ce priveste peretele de deasupra blatului, aceste este placat de obicei cu placi ceramice fara decoratiuni sau ornamente. Daca doriti, puteti sa placati acest perete cu piatra naturala sau cu panouri din lemn cu o culoare mai inchisa decat cele utilizate pentru placarea celorlalti pereti.
Recomandare: Bucatarii in stil minimalist japonez – mobila, modele, poze, sfaturi si idei de amenajare si asortare
Daca bucataria este deschisa spre dining si living, aceste spatii vor trebui sa preia elementele specifice stilului . Veti avea astfel un open space cu un design armonios care va oferi un confort excelent atat membrilor familiei cat si invitatilor. Zona de dining va fi amenajata in apropierea bucatariei, putand sa aiba atat o masa mai mica cat si un bar din lemn cu scaune inalte. Zona de relaxare este amenajata de regula in fata semineului si a televizorului si contine o canapea cu fotolii si o masuta de cafea.
Daca livingul este amenajat intr-o incapere separata sau daca zona de dining beneficiaza de un spatiu mai generos, atunci veti putea folosi o masa mare din lemn cu sase sau opt scaune. Scaunele masive din lemn vor avea un spatar inalt pentru a oferi un confort ridicat persoanelor care le folosesc.
Recomandare: Bucatarii in stil mediteranean – sfaturi si idei de amenajare pentru a va simti tot timpul in vacanta
Amenajarile in stil rustic modern permit utilizarea unor decoratiuni textile atat in bucatarie, cat si in dining si living daca acestea formeaza un spatiu comun. Alegerea acestora va trebui sa fie facuta cu grija, trebuind sa fie potrivite atat pentru mobilierul masiv din bucatarie cat si pentru cele din dining sau din zona de relaxare. In bucatarie veti putea sa folositi doar perdele la geamuri, deoarece aceste decoruri nu necesita o fata de masa sau suporturi pentru farfurii care se regasesc in alte decoruri rustice.
Pentru dining si living alegeti perdele sau draperii groase, din tavan pana in podea, care vor mentine racoarea in zilele cu vreme caniculara. Daca doriti totusi sa inlocuiti perdelele si draperiile cu jaluzele, atunci va trebui sa alegeti un model cu lamele din lemn, care se vor potrivi cu designul general al incaperii. Tapiteria mobilierului va fi facuta din tesaturi naturale sau din diferite blanuri care va vor ajuta sa va inclaziti mai usor pe timp de iarna. Blanurile de animale vor putea fi amplasate si pe podea in zona de relaxare sau in apropierea semineului, iar pe canapea pot sa exista paturi mai groase care sa va ofere un confort termic sporit atunci cand va relaxati. Paturile si perdelele sunt facute de obicei din lana, cu diferite motive decorative traditionale.
Recomandare: Bucatarii clasice – modele, poze, idei de amenajare si de alegere a culorilor potrivite
In ceea ce priveste iluminarea spatiului, daca bucataria are dimensiuni mai mari, puteti alege un candelabru din lemn sau lampi de plafon de diferite marimi deasupra mesei din dining. Decorurile rustice moderne vor permite totusi si utilizarea unor spoturi luminoase incorporate in tavan sau mobilier, care vor oferi o lumina suplimentara pentru zona de lucru sau care vor putea crea o atmosfera romantica alaturi de semineul din living room.
In concluzie, daca va plac amenajarile rustice in care sunt integrate si tehnologiile moderne atunci trebuie sa alegeti o amenajare in stil chalet. Mobilierul masiv, functionalitatea spatiilor si materialele naturale vor crea o atmosfera primitoare si calduroasa oferindu-va confortul de care aveti nevoie.