Designul japonez este foarte apreciat si la noi in tara deoarece se poate aplica cu succes si in incaperi de mici dimensiuni. Nevoia de maximizare a spatiului disponibil face ca acest stil de amenajare dezvoltat de japonezi sa se poate aplica in bucatarii de mici dimensiuni, oferind atat un design minimalist interesant cat si un confort excelent pentru intreaga familie. O bucatarie amenajata in stil japonez va avea un spatiu larg pentru gatit dar si o zona de dining amenajata in livingroom daca exista un spatiu deschis sau in apropierea blatului de lucru pentru bucatariile inchise de mici dimensiuni.
GALERIE POZE
Reguli de amenajare ale stilului minimalist japonez
La baza acestui stil de amenajare sta conceptul Wabi Sabi care adopta imperfectiunile si le inglobeaza in designul interior. Wabi Sabi inseamna simplitate, modestie si capacitatea de a crea un design armonios chiar daca exista mici imperfectiuni.
O bucatarie amenajata in stil japonez va trebui asadar sa respecte urmatoarele reguli:
- Decorul va fi in general monocrom, fiind acceptate si combinatiile din doua culori, in care cea de baza sa fie neutra
- Detaliile si decoratiunile vor trebui sa fie cat mai reduse
- Mobilierul va trebui sa aiba finisaje mate
- Rafturile vor fi deschise pentru a permite cresterea campului vizual in bucatarie
- Folositi materiale naturale: un mobilier din lemn atat in zona de lucru cat si cea de dining dar si tesaturi textile naturale
- Designul trebuie sa puna accent pe functionalitate si mai putin pe elementele decorative
Citeste si: Bucatarii albe cu blat negru – cele mai bune idei de combinare a culorilor pentru mobila + modele deosebite
De asemenea, bucatariile japoneze trebuie sa beneficieze si de un nivel foarte bun de lumina. Chiar daca nu este o cerinta obligatorie, o bucatarie amenajata in stil japonez care nu beneficiaza de multa lumina va parea aglomerata si anosta. Stilul minimalist nu presupune excluderea aparatelor electrocasnice moderne, insa va trebui sa optati pentru modele incorporabile care sa influenteze cat mai putin designul interior.
Coloristica bucatariilor amenajate in stil minimalist japonez
Stilul minimalist japonez ofera optiuni limitate atat in ceea ce priveste decorul cat si culorile pe care le veti putea utiliza. Cele mai potrivite nuante sunt cele neutre precum crem, bej, sidefiu, cafea cu lapte sau galben-maroniu asemanator cu mierea de albine.
Designul interior va folosi lemn natural indiferent de saturatia culorilor, fiind potrivite atat nuantele mai inchise precum wenge cat si cele mai deschise cele ale lemnului de mesteacan. Designul japonez interzice utilizarea albului pur, care in traditia din tara soarelui rasare semnifica doliu. Totusi, desingul minimalist japonez permite utilizarea altor nuante care se regasesc in natura precum bleu sau azur care se aseamana cu cerul, tonuri de maro asemanatoare cu nisipul si pamantul sau rosiaticul inspirat din apusul soarelui. Datorita acestor culori saturate care pot fi utilizate atat de draperii si perdele cat si de mobilier, bucataria va avea un design mai calduros si primitor.
Recomandare: Bucatarii in stil mediteranean – sfaturi si idei de amenajare pentru a va simti tot timpul in vacanta
Idei de amenajare a pardoselii, peretilor si plafonului
Un design in stil japonez necesita, asa cum am mai mentionat, utilizarea unor materiale naturale precum lemn, tesaturi naturale sau hartie de orez. Practic, orice spatiu va trebui sa refelcte esenta principiilor de amenajare japoneze: simplitate si functionalitate.
De obicei, bucataria amenajata in stil japonez va avea o pardoseala placata cu materiale naturale dar nu cu lemn masiv. Placile din piatra sau cele ceramice sunt preferate datorita rezistentei bune dar si a optiunilor variate de nuante si finisaje.
Recomandare: Bucatarii moderne bordo- idei de combinare si asortare a culorilor + modele frumoase
In ceea ce priveste peretii, acestia vor putea fi placati cu panouri din lemn sau piatra de diferite culor. Zona de lucru poate sa fie decorata cu un mozaic in culori neutre, in timp ce diningul va fi delimintat cu ajutorul unor panouri in nuante diferite. Designul interior japonez permite pictarea panourilor de pe pereti cu simboluri specifice precum ramuri de ciresi infloriti sau litere din alfabetul japonez, insa puteti opta si pentru panouri simple din lemn, granit sau piatra. Un tapet monocolor sau cu ornamente simple poate sa fie o alta solutie pentru acoperirea peretilor din bucatarie. Un tapet din sipci de bambus se va incadra perfect in decorul in stil japonez, insa va avea un pret de achizitie destul de ridicat. Atat mobilierul cat si tapetul vor putea sa aiba texturi brute, care se aseamana cu lemnul neprelucrat.
Peretele de deasupra spatiului de lucru va fi placat cu placi ceramice sau chiar cu mozaic. Panourile decorative din sticla printata cu un apus de soare sau cu alte peisaje naturale pot sa fie o alta optiune excelenta pentru decorarea zonei de lucru. Daca este posibil, puteti sa despartiti zona de lucru de dining cu ajutorul unor panouri sau cu usi glisante din lemn.
Vezi si: Bucatarii cu amenajare in stil marin
Plafonul este de obicei pictat insa poate fi si alb simplu, in functie de preferinte. Puteti sa utilizati si un tapet insa doar intr-o singura nuanta, care sa se asemene cu cele utilizate pentru pereti sau pardoseala. Tavanul fals va putea sa fie utilizat pentru delimitarea zonelor functionale din bucatarie, insa acelasi lucru va putea fi obtinut si cu ajutorul unor elemente decorative din lemn. Corpurile de iluminat sunt foarte importante in designul interior japonez deoarece trebuie sa asigure un nivel optim de lumina atat pentru zona de lucru cat si pentru dining. Alegeti corpuri din bambus, hartie sau sticla insa cu un design cat mai minimalist.
Mobilierul in bucataria minimalista japoneza
Mobilierul unei astfel de bucatarii va trebui sa fie cat mai simplu si compact, dar sa ofere si o functionalitate foarte buna. Mobilierul minimalist va trebui sa aiba suprafetein culori neutre si fara accesorii si decoratiuni fanteziste. De regula, mobilierul in bucataria japoneza nu este vopsit, culoarea naturala a lemnului fiind pusa in valoare cu ajutorul unor lacuri transparente. Chiar daca optati pentru un mobilier de colt si acesta va trebui sa fie la fel de simplu ca restul designului, insa sa ofere un blat larg de lucru si spatii generoase de depozitare.
Recomandare: Bucatarii cu design verde portocaliu – decoruri armonioase si indraznete
Iata cateva sugestii de care veti putea sa tineti cont atunci cand alegeti un mobilier pentru o bucatarie amenajata in stil japonez:
- Mobilierul multifunctional cu usi glisante si mese pliabile este ideal pentru o astfel de bucatarie mai mica
- Aparatele electrocasnice ar trebui mascate sau incorporate in mobilier
- Nu alegeti un mobilier cu multe sertare, care va face ca bucataria sa para mai aglomerata
- Mobilierul din lemn masiv nu este potrivit pentru acest stil de amenajare interioara
- Inlocuiti masa din dining cu un bar de mici dimensiuni daca bucataria este prea ingusta
Daca dulapurile si zona de lucru au un mobilier compact si simplu, in dining accentul se pune pe un confortul oferit de mobilier. Scaunele vor avea sparare inalte si curbate care sa ofere o pozitie confortabila la masa atat persoanelor mai inalte cat si celor mai mici de statura.
Vezi si: 48 de Bucătării turcoaz – decoruri în vogă, stilate și elegante
Decoratiunile in bucataria amenajata in stil minimalist japonez
Ferestrele vor fi decorate cu panouri care vor putea sa preia din elementele decorative si paleta de culori utilizata in interior. O alta optiune sunt jaluzelele sau rulourile din bambus, care sunt rafinate si ofera un nivel bun de protectie bucatariilor cu vederea la strazi cu un trafic intens. Pentru decorarea bucatariei puteti utiliza vase decorative sau ghivece cu bonsai de diferite dimensiuni pe care le puteti aseza pe blatul de lucru sau pe pervaz. Toate aceste elemente decorative vor completa designul bucatariei, care va avea un decor simplu, elegant si aerist chiar daca dimensiunile sunt destul de limitate.