Bucatarii open space in stil industrial – sfaturi amenajare, idei si fotografii pentru inspiratia ta

Bucatariile deschise catre living amenjate in stil industrial ofera atat un design original cat si o foarte buna utilizare a spatiilor. Acest stil de amenajare provine din Statele Unite, acolo unde cladirile si halele industriale au fost transformate in spatii de locuit. Elementele decorative definitorii pentru acest stil de amenajare sunt peretii din ciment sau cei placati cu caramida, ceasurile de mari dimensiuni sau tevile necamuflate.

Bucatarie cu decor industrial

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



O bucatarie amenajata in stil industrial va avea urmatoarele caracteristici:

  • Spatiul nu va fi partitionat deloc
  • Peretii vor fi placati cu caramida, pardoseala va fi acoperita cu gresie iar tavanul va avea un aspect industrial cu tevi sisteme de aerisire necamuflate
  • Griul simplu sau cel metalizat sunt culorile cele mai potrivite pentru designul industrial.
  • Corpurile de iluminat vor trebui sa ofere mai multe niveluri de lumina necesara pentru un spatiu deschis de mari dimensiuni
  • Aparatele electrocasnice vor fi de ultima generatie
  • Designul va fi asemanator cu cel minimalist, singurele decoratiuni acceptate fiind ceasurile, rulourile de la ferestre, vasele decorative vechi sau chiar un tapet cu graffiti sau in stil pop art
  • Livingul va utiliza aceleasi design, astfel ca nu se vor regasi candelabrele si perdelele elegante, sau alte accesorii moderne specifice acestui spatiu.

Recomandare: Amenajarea unei bucatarii de 10 mp – idei, optiuni de design si fotografii inspirationale

Bucatariile in stil industrial sunt amenajate cel mai adesea folosind caramida decorativa sau placi de gresie si faianta cu modele cat mai simple. Peretii din caramida pot sa ramana nedecorati sau vor putea fi varuiti in alb iar pardoseala din beton poate sa fie placata cu placi din gresie mai mari cu finisaje vintage. Tavanul poate sa fie alb simplu sau cu diferite grinzi din lemn sau metal, tevile si conductele ramanand la vedere.

Paleta de culori specifica stilului industrial

Paleta de culori este destul de limitata si este data in special de materialele utilizate intr-un astfel de design. Totusi, daca in urma cu ceva timp stilul industrial era caracterizat de culori reci precum gri, negru sau alb, in ziua de astazi designerii utilizeaza si nuante mai deschise care ajuta la crearea unui decor primitor si confortabil. Verdele pastelat sau griul deschis se vor regasi asadar in amenajarile in stil industrial atat  prin elementele decorative precum ceasuri sau jaluzele si draperii cat si prin placile de gresie si faianta care pot sa decoreze partial peretii.

Recomandare: Bucatarii in stil minimalist japonez – mobila, modele, poze, sfaturi si idei de amenajare si asortare

Nuantele folosite in designul industrial sunt influentate in mare masura de dimensiunile spatiul disponibil. Intr-o bucatarie larga culorile mai inchise ale lemnului sau ale caramizilor vor fi completate de nuante mai putin saturate insa intr-una ingusta se va evita utilizarea nuantelor inchise de maro si negru care vor face ca decorul sa para prea incarcat.

Mobilierul pentru bucatariile amenajate in stil industrial

Alegerea mobilierului pentru un stil sobru de amenajare cum este cel industrial este foarte dificila mai ales daca se urmareste atat o buna functionalitate a spatiilor cat si un confort in utilizare. In principiu, atat mobilierul din zona de lucru cat si masa si scaunele din dining vor trebui sa aiba un decor minimalist, simplu si fara elemente decorative sau ornamente.

Vezi si: Bucatarii in stil mediteranean – sfaturi si idei de amenajare pentru a va simti tot timpul in vacanta

Mobilierul din lemn masiv este cea mai populara optiune atat pentru dulapuri si corpuri suspendate cat si pentru masa si scaune. Formele geometrice simple, rafturile deschise si lipsa decoratiunilor picatate sau sculptate vor contribui la decorul auster specific amenajarilor industriale.





Combinatii de stiluri in bucatarie

In cazul in care bucataria este deschisa spre living, veti putea sa folositi o combinatie de stiluri de amenajare precum:

  • Industrial si minimalist – este optiunea ideala pentru bucatariile mici, putand astfel sa maximizati utilizarea spatiului disponibil. O masa pliabila, scaune din plastic transparent sau o insula care sa contina atat blatul de lucru cat si un spatiu pentru masa sunt cateva dintre optiunile care pot sa economiseasca spatiu.

Recomandare: Alegerea culorilor pentru mobilierul din bucatarie –  sfaturi, combinatii si fotografii

  • Industrial si provensal – desi poate parea o combinatie mai ciudata, cele doua stiluri ofera optiuni numeroase de amenajare pentru bucatarii plecand de la un design mai strict si terminand cu unul elegant si original. Culoarea principala va fi albul care va acoperi cea mai mare parte a peretilor, iar nuantele secundare vor fi verdele pastelat si griul deschis care vor decora zona de lucru sau diningul.
  • Industrial si scandinav – o bucataria care foloseste elemente specifice celor doua stiluri de amenajare se distinge prin nuantele deschise dar si prin panourile sau decoratiunile din lemn. Ferestrele mari, corpurile de iluminat performante, ceasurile moderne mari sau mesele simple cu scaune confortabile completeaza decorul unei astfel de bucatarii. Nici in acest design nu veti putea sa folositi tapetul colorat, perdelele transparente sau ornamentele din abundenta.

Citeste si: Bucatarie in stil neoclasic –  cum sa combinati confortul si eleganta in bucatarie

Solutii de amenajare ale bucatariilor cu design industrial

Designul industrial intr-o bucatarie care formeaza un spatiu comun cu livingul va putea fi obtinut prin:

  • Inlocuirea mesei din dining cu un bar cu scaune inalte care va delimita si zonele functionale diferite. Daca doriti totusi sa pastrati masa clasica, alegeti un model cu structura metalica si blat din lemn dar si scaune din lemn sau plastic.
  • Alegerea unui sistem de iluminare performant, cu lampi minimaliste de diferite marimi. O solutie potrivita pot fi si lampile din acelasi material dar cu forme diferite pentru zona de lucru si cea de dining.
  • Utilizarea unor rulouri, rolete sau jaluzele simple la ferestre
  • Limitarea numarului de elemente decorative la ceasuri, corpuri de iluminat si vase decorative minimaliste care sa mentina decorul cat mai simplu si aerisit.

Crearea unui spatiu functional pentru prepararea mancarurilor si pentru dining este foarte dificil daca bucataria are dimensiuni mici, insa exista cateva trucuri pe care le puteti folosi pentru marirea campului vizual:

  • Optati pentru o paleta deschisa de culori, in special daca bucataria este mai intunecoasa
  • Un bar si o masa cu scaune pliabile pot economiseasca spatiul iar o masa cu scaune transparente va face ca designul sa fie mai putin aglomerat
  • Nu folositi draperii, tablouri, vase si alte ornamente mari care ar putea sa incarce decorul

Recomandare: Bucatarii albe cu blat negru –  cele mai bune idei de combinare a culorilor pentru mobila + modele deosebite

Designul simplist al amenajarilor industriale inseama ca acestea vor putea sa fie facute de voi daca aveti putina imaginatie si indemanare. In locul caramizilor decorative puteti sa alegeti un tapet care imita caramida si care se aplica foarte usor, sau puteti opta pentru un panou care imita placile lucioase de faianta. Montarea roletelor sau a jaluzelelor la geamuri este destul de simpla la fel ca si aplicarea unui fototapet alb negru cu imaginea unui oras care se va incadra perfect in designul industrial al bucatariei.

In concluzie, designul industrial este destul de simplu de creat si se potriveste atat bucatariilor mici si inguste cat si celor mai spatioase sau care formeaza un open space cu livingroomul. Decorul simplu si aerisit, mobilierul functional lipsit de ornamente si decoratiuni si nivelul bun de iluminare explica popularitatea in crestere de care se bucura acest stil de amenajare in ultimii ani.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *