Daca va doriti o bucatarie cu design confortabil si care sa va induca o stare optimista si pozitiva atunci trebui sa utilizati un decor in culoarea vaniliei. Aceasta culoare versatila poate sa fie atat rece cat si calda in functie de nuantele cu care se combina, de finisaje sau de nivelul de lumina naturala din bucatarie.
GALERIE POZE
Nuantele de vanilie se pot asocia cu o gama foarte variata de culori, creand designuri interioare elegante si armonioase atat in bucatariile mici cat si in cele cu un spatiu mai generos. Cele mai potrivite culori pentru combinatiile cu nuantele de vanilie sunt:
- Culori deschise precum alb, crem sau bej – creaza o combinatie interesanta potrivita pentru bucatariile inguste si care nu au o expunere indelungata la soare
- Rosu inchis sau violet – o combinatie luxoasa si eleganta care vor putea fi folosite atat in designurile moderne in care mobilierul are suprafete lucioase cat si in cele clasice cu un mobilier masiv elegant
- Verde – nuantele pastelate de verde precum cele maslinii sau de fistic dar si cele mai saturate se vor putea combina excelent cu tonurile pale ale vaniliei
- Maro – o combinatie nobila este cea dintre nuantele naturale mai inchise ale lemnului si cea deschisa a vaniliei. Mobilierul, tapetul si decoratiunile pot sa utilizeze aceasta asociere inspirata de culori.
Amenajarea bucatariilor cu decor in culoarea vaniliei
Intr-o astfel de bucatarie, mobilierul din zona de lucru va putea sa fie facut la comanda in functie de dimensiunile si stilul de amenajare ales, insa veti putea sa alegeti si un model din marile magazine de mobila. Pentru un design clasic, mobilierul elegant si rafinat va fi din lemn masiv si va avea diferite elemente decorative aurii iar pentru un decor modern sau minimalist, mobilierul va trebui sa aiba forme geometrice simple si suprafete cu finisaje lucioase.
Citeste si: Bucatarii clasice – modele, poze, idei de amenajare si de alegere a culorilor potrivite
Pentru ca designul sa nu fie unul anost, puteti alege o nuanta mai inchisa pentru dulapurile din partea inferioara precum wenge, bordo, burgundy sau mov, in timp ce corpurile suspendate vor avea nuante deschise de vanilie. Aceasta combinatie de culori se va putea aplica atat in bucatariile care dispun de un spatiu mai larg, cat si in cele mai inguste sau mai mici. Totusi, daca veti utiliza un mobilier de colt acesta va trebui sa aiba nuante mai deschise deoarece coltul incaperilor beneficiaza de obicei de mai putina lumina si pot da impresia unui decor prea incarcat. Mobilierul din dining va utiliza de regula aceleasi nuante inchise ale corpurilor de sub blat pentru ca decorul sa fie unul cat mai armonios.
Vezi si: Solutii de amenajare a unei bucatarii de 9 mp utilizand mobilierul de colt
Alegerea culorii blatului si a decorului spatiului dintre corpurile de mobilier va trebui sa fie facuta tinand cont de urmatoarele sugestii:
- Daca designul bucatariei utilizeaza o singura nuanta de vanilie, atunci blatul de lucru si decorul de deasupra sa vor putea sa fie din lemn intr-o nuanta mai inchise de wenge, sau din piatra artificiala cu tonuri cafenii, bordo sau mov. Culoarea decorului din zona de lucru va trebui sa se regaseasca in toata incaperea, precum in ornamentele perdelelor, intr-o dunga a tapetului sau in vasele decorative. Pentru designurile moderne care nu necesita foarte multe elemente decorative, culorile contrastante se vor utiliza pentru detalii si accente.
Recomandare: Bucatarii albe cu blat negru – cele mai bune idei de combinare a culorilor pentru mobila + modele deosebite
- Pentru un mobilier in culori diferite, blatul de lucru poate sa fie negru sau sa aiba o nuanta inchisa care va sparge monotonia designului. Aceeasi culoare a blatului va putea sa fie folosita si de catre blatul mesei din dining.
- Daca dulapurile din partea inferioara utilizeaza o nuanta mai inchisa a lemnului, atunci atat blatul cat si decorul de deasupra acestuia vor putea sa aiba culoarea vaniliei. In cazul in care bucataria beneficiaza de un nivel optim de lumina naturala, aceasta solutie poate fi utilizata chiar si de mobilierul de colt.
- Blatul si decorul de deasupra pot avea culoarea vaniliei si daca intreg mobilierul are diferite nuante de maro, cafeniu sau verde inchis.
Vezi si; Eleganta, extravaganta, bun gust – avantajele unui design negru – portocaliu in bucatarie
O bucatarie cu decor galeben-vanilie va trebui sa aiba o pardoseala mai inchisa la culoare care poate sa fie din parchet laminat, lemn natural sau placi de gresie in functie de stilul de amenajare interioara ales. Nuantele calde de cafeniu sau cele aurii se vor putea utiliza pentru decoratiuni si accente daca peretii au culoarea vaniliei. Nuantele si texturile diferite se vor putea folosi pentru delimitarea unor spatii functionale din bucatarie precum zona de lucru de cea de servire a mesei. Aceiasi functie poate sa fie indeplinita si de un tavan fals in nuante diferite.
In concluzie, culoarea vaniliei este extrem de versatila, putand sa creeze decoruri elegante si primitoare chiar si in bucatariile cu un spatiu mai mic. Indiferent daca va doriti o amenajare moderna sau una clasica, culoarea vaniliei poate sa dea o nota de rafinament oricarei bucatarii.