Amenajari Feng Shui pentru bucatarie – cum sa aduceti prosperitatea si norocul in viata voastra

Bucataria nu mai este demult doar un spatiu pentru prepararea mancarurilor ci si pentru socializare, de aceea va trebui amenajata cu multa atentie. Designul interior va trebui gandit in cele mai mici detalii, pentru a putea sa va induca o stare de bine dar si sa va aduca noroc si prosperitate. Conform principiilor filosofiei Feng Shui, chiar si cele mai insignifiante detalii precum culoarea tapetului sau locatia aparatelor electrocasnice pot sa influenteze armonia si bunastarea unei familii.

Bucatarie amenajata in stil Feng Shui

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



Princiipii de baza pentru amenajarea unei bucatarii in stil Feng Shui

Amenajarea unui spatiu interior conform principiilor Feng Shui trebuie in primul rand sa tina cont de miscarea libera a energie pozitive Chi (Qi) care sta la baza tuturor fiintelor dar si a lucrurilor. Pentru a fi fericiti va trebui sa protejam aceasta energie pozitiva prin amenajarea corespunzatoare a incaperilor: usile, ferestrele, scarile si forma camerelor pot sa influenteze miscarea acestei energie. In plus, va trebui ca in amenajarea bucatariei sa folositi interactiunea elementelor principale ale filosofiei Feng Shui: apa, foc, pamant, lemn si metal.

Cele mai importante reguli dupa care va trebui sa va ghidati in realizarea designului interior al bucatariei sunt:

  • O bucatarie Feng Shui va trebui sa fie situata in partea sudica a constructiei, deoarece sudul este zona focului, iar acest element este primordial pentru prepararea mancarii. O bucatarie situata in partea de sud est a casei va aduce bunastare si bogatie fiind una din cele mai bune locatii pentru aceasta incapere. In schimb, va trebui sa evitati partea de nord deoarece aceasta este o zona a apei, fiind o modalitate prin care bogatia se poate scurge din casa.
  • Spre deosebire de noile tendinte de utilizare a spatiilor deschise, conform filosofiei Feng Shui, bucataria va trebui sa fie separata de celelalte camere, deoarece se poate crea un amestec de fluxuri de energie. Locatia ideala a bucatariei este in partea din spate a casei
  • Bucataria nu va trebui sa fie in apropierea usii de la intrarea principala din casa, deoarece mancarea simbolizeaza bogatie si trebuie sa fie bine protejata. Daca bucatarie este langa intrare atunci va fi dificil sa patrati prosperitatea si bogatia acumulata. O bucatarie langa intrare poate induce o stare de incertitudine si lacomie care in final vor insemna certuri in familie si chiar probleme de sanatate
  • Diningul va trebui amenajat in apropierea bucatariei insa nu si baia, care va trebui sa fie la o distanta cat mai mare. Motivul este ca energia apei va interfera cu energia pozitiva care poate aduce bunastare si bogatie
  • Scarile interioare pot avea o influenta negativa asupra bunastarii in aceeasi masura ca si baia, de aceea este bine ca acestea sa nu fie in apropierea bucatariei

In cazul in care nu mai puteti schimba compartimentarea incaperilor va trebui sa pastrati usa de la bucatarie permanent inchisa pentru a proteja fluxurile de energie pozitiva in interior.

Sfaturi pentru protejarea energiei pozitive Chi

Daca totusi bucataria este situata in partea nordica a casei, in apropierea intrarii sau langa o baie veti putea sa protejati energia pozitiva prin:

  • Intrarea in bucatarie va putea sa fie mascata cu draperii sau perdele
  • Deasupra intrarii puteti sa agatati clopotei de vant cu diferite forme si marimi
  • Peretele opus usii de la intrare poate fi decorat cu rame foto, vase decorative mari sau ghivece cu plante exotice

Organizarea unei bucatarii Feng Shui

Organizarea unei bucatarii Feng Shui trebuie gandita pana la cele mai mici detalii, locatia plitei, chiuvetei, usii si a ferestrelor avand insa o importanta deosebit de mare. Daca nu puteti alege locatia bucatariei, veti putea in schimb sa influentati miscarea energiei pozitive cu ajutorul practicilor Taoiste. In primul rand va trebui sa alegeti locatia plitei si a cuptorului care este elementul central al oricarei bucatariei si care simbolizeaza prosperitatea si bunastarea. Alte solutii de organizarea a unei bucatarii Feng Shui sunt:





  • Instalati plita si cuptorul in partea sudica a bucatariei care reprezinta zona de foc a incaperii
  • Nu amplasati cuptorul in partea opusa intrarii deoarece va fi vizibil imediat de cand pasiti in camera ceea ce nu este de bun augur. Daca nu puteti sa reamenajati camera incercati sa folositi o oglinda pentru a dirija fluxul de energie in directia dorita
  • Scarile nu trebuie sa fie in partea opusa aragazului sau plitei, insa veti putea sa utilizati diferite tehnici de amenajare pentru a diminua impactul negatic al acestora asupra fluxului de energie
  • Nu asezati plita sub fereastra deoarece caldura de la foc se va evapora rapid, la fel ca si bunastarea si bogatia familie voastre
  • Cea mai buna optiune daca bucataria este mai larga este ca plita si cuptorul sa fie instalate pe o insula, cat mai departe de chiuveta. O astfel de solutie va diminua conflictul dintre apa si foc, energia pozitiva a focului fiind protejata
  • Pe langa obiectele care reprezinta focul si apa, in bucatarie vor trebui sa fie prezente si celelalte elemente primordiale ale acestei filosofii: un blat de lemn pentru masa care reprezinta natura, placi ceramice pe podea si pe pereti si ghivece cu flori care reprezinta pamantul, electrocasnice cu finisaje metalizate care reprezinta metalul.

Paleta de culori in amenajarile Feng Shui

Desi ati fi tentati sa credeti ca un design Feng Shui trebuie sa contina culorile elementelor care stau la baza acestei folosofii foc si apa, trebuie sa stiti ca un astfel de decor nu poate sa fie rosu sau albastru. Exista insa mai multe culori pe care le veti putea folosi:

  • Galben – o nuanta calda sau mai putin saturata care poate fi asociata cu rosul
  • Portocaliu – are proprietati asemanatoare cu galbenul
  • Orice nuante pastelate care creaza un decor interior armonios
  • Alb – este una dintre cele mai utilizate culori in decorurile Feng Shui
  • Diferite nuante de verde, maro, bej – orice poate fi asociat cu pamantul, alt element important al acestei folosofii
  • Argintiu sau inox – aparatele electrocasnice pot avea finisaje in aceste nuante

Atunci cand stabiliti nuantele pentru decor va trebui sa luati in considerare si octogonul culorilor Fengh Shui. De exemplu, in partea estica a incaperii este zona naturii, astfel ca nu veti putea utiliza aparate electrocasnice sau mobilier cu finisaje metalizate. La fel, in partea sudica nu veti putea folosi diferite nuante de albastru sau negru deoarece aceasta este o zona a focului. Peretii vor utiliza o singura culoare, la fel si suprafata de deasupra blatului de lucru care de obicei este decorata cu mozaicuri sau cu panouri in diferite culori.

Recomandare: Amenajarea unei bucatarii de 10 mp – idei, optiuni de design si fotografii inspirationale

Decorarea bucatariilor Feng Shui

Orice bucatarie amenajata in stil Feng Shui va trebui sa fie atat practica cat si functionala. Culoarele largi de miscare, amplasarea convenabila a aparatelor electrocasnice si a obiectelor care sunt utilizate mai des sunt printre regulile pe care va trebui sa le respectati. Mobilierul va trebui sa aiba margini rotunjite iar rafturile vor trebui sa nu fie inchise cu usi si sertare.

In ceea ce priveste lumina, fiind orientata spre sud, bucataria se va bucura de un nivel foarte bun de lumina naturala. Totusi, energie negativa se aduna in colturile intunecate, de aceea veti avea nevoie de corpuri de iluminat puternice, iar numarul acestora va trebui neaparat sa fie par. Ferestrele vor trebui sa fie curate pentru a putea permite luminii sa intre in casa, creand astfel o energie pozitiva care va va induce o stare de bine.

Vezi si: Cele mai potrivite combinatii de culori pentru bucatarie- ce culoare se poarta?

Aceeasi energie pozitiva poate fi atrasa cu ajutorul unor amulete naturale precum cele create din ceapa, usturoi, piper sau porumb. Fotografiile si picturile cu legume dar si cu fructe pot de asemenea sa atraga o energie pozitiva in camera. Clopoteii sunt un alt element care atrag energia Chi dar care elimina fluxurile de energie negativa care pot intra pe usa.

Alte elemente decorative pe care le veti putea utiliza sunt tablourile sau vasele decorative care vor trebui sa fie rotunde. Oglinzile sunt obligatorii in orice decor Feng Shui, fiind utilizate pentru atragerea si inmultirea bunastarii, sanatatii si fericirii.

Sursa foto

 





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *