Cele mai potrivite combinatii de culori pentru bucatarie – ce culoare se poarta?

Culorile au un impact foarte puternic asupra psihicului uman incat influenta lor este utilizata in psihologie pentru a induce o stare de bine. Prin urmare, alegerea unei palete de culori pentru fiecare camera trebuie abordata cu seriozitate, iar bucatarie nu face exceptie de la aceasta regula. Culorile din bucatarie pot sa creeze perceptia unei camere mai mici sau mai mari, mai calda sau mai rece, mai aerisita sau mai aglomerata.

Mobilier alb bucatarie

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



Culorile pot de asemenea sa influenteze apetitul si starea de spirit, aspecte importante pentru persoanele care folosesc bucataria si pentru socializare nu doar pentru prepararea si servirea mesei.

Paleta de culori pentru mobilierul de bucatarie

In ciuda faptului ca albul, negrul si griul sunt considerate culori potrivite pentru amenajarile interioare, aceste nuante pot sa provoace stari depresive potrivit psihologilor. De aceea, este indicat ca utilizarea acestor culori sa fie facuta doar pentru crearea de contraste si accente in decorul interior.

Toate combinatiile de culori utulizate in designul interior pot sa fie impartite in 4 categorii:

  1. Monocrome

Asa cum reiese si din denumire, este evident ca designul monocrom va fi realizat din culori aproape identice, cu mici variatii de umbra. Celelelte culori din design se aleg cu ajutorul unei roti a culorilor.

  1. Contrastante

Combinatiile contrastante sunt create cu ajutorul culorilor care se afla in partea opusa in roata culorilor, putand sa fie folosite doua sau patru tonuri diferite. Chiar daca foloseste nuante contrastante decorul va fi unul armonios si primitor.

  1. Triadice

Schema triadica propune alegerea unor nuante din varfurile unui triunghi situat pe roata culorilor. Combinarea acestor culori va crea un design original, potrivit in special pentru bucatariile cu dimensiuni mai mari.

  1. Adiacente

Combinatiile adiacente mai sunt numite si analogice deoarece se situeaza una langa cealalta pe roata culorilor. De exemplu o combinatie interesanta este intre diferite nuante de roz, violet si albastru sau dintre verde, galben si portocaliu. Desi multi designeri aleg un ton principal, exista si exceptii in care utilizarea a doua culori in proportii egale poate crea un decor elegant si armonios in bucatarie.

Fiecare combinatie are diverse avantaje prin care puteti crea un design original si primitor in bucatarie, cel monocrom aducand o nota de eleganta iar cele in mai multe nuante oferind decoruri vesle si incantatoare.

Reguli de combinare a culorilor

Indiferent de combinatia de culori aleasa pentru perereti, plafon, podea si mobilier va trebui sa tineti cont de cateva reguli simple:

  • Nu utilizati mai mult de 5 nuante: peretii, podeaua, tavanul si mobilierul pot avea nuante diferite, cu tonuri mai deschise in partea superioara si mai inchise in cea inferioara. Exceptie fac bucatariile foarte mari si cele care formeaza spatii comune cu livingul unde veti putea utiliza mai multe culori.
  • Nuanta peretilor va trebui sa fie mai deschisa decat cea a pardoselei. De exemplu, pentru pereti bej, podeaua va trebui sa fie maro. Daca optati pentru nuante mai deschise pentru podea atunci celelalte suprafata vor trebui sa fie albe, iar mobilierul va trebui sa aiba tonuri pastelate.
  • Mobilierul va trebui sa foloseasca tonuri mai inchise decat peretii.
  • Plafonul din bucatarie va avea nuante mai deschise decat mobilierul, insa puteti folosi si combinatii de culori pentru a delimita zone diferite precum diningul de zona de preparare a mesei. Aceleasi efecte le puteti obtine si cu ajutorul unui tavan fals.
  • Alegeti cu grija combinatiile de culori si proportiile: doua culori deschise nu pot fi folosite in proportii egale, precum doua nuante mai inchise. In schimb, orice nuanta deschisa poate sa ocupe suprafete mari nu numai din pereti si pardoseala ci si plafoane, corpuri de mobilier, blatul de lucru sau coltarul din dining.

Cele mai populare culori pentru mobilierul din bucatarie





Alegerea nuantelor pentru mobilierul din bucatarie trebuie sa ia in considerare dimensiunile si nivelul de lumina din incapere. De exemplu, mobilierul de colt ar trebui sa aiba nuanta mai deschise care sa compenseze nivelul mai slab de iluminare din acea zona. Aveti grija ca nuantele folosite sa se potriveasca cu stilul de amenajare ales, creand un decor armonios si primitor care sa va binedispuna.

Amenajarile moderne folosesc un mobilier in diferite nuante de gri, cele rustice utilizeaza nuante calde si tonuri neutre iar cele clasice suprafete albe cu decoratiuni aurii sau visinii. Cele mai importnate culori pe care le poate avea mobilierul de bucatarie sunt:

  1. Gri

Culoare gri poate sa aiba diferite tonuri neutre care se pot incadra in diferite stiluri de amenajare dar in principal in cele contemporane si moderne. Totusi, un decor in acare este folosita prea mult aceasta culoare poate sa fie deprimant. In ceea ce priveste combinatiile de culori, griul ofera o gama variata de optiuni precum:

  • Gri – alb: cea mai utilizata combinatie in special in stilurile de amenajare minimalist si modern. Mobilierul poate avea suprafete cu finisaje lucioase, putandu-se utiliza o a treia nuanta pentru elementele decorative. In plus, atat corpurile suspendate cat si dulapurile de jos pot sa fie albe sau gri in functie de preferinte.
  • Gri – verde: si aceasta combinatie este foarte interesanta aducand o nota de originalitate in decorurile contemporane si moderne. Mobilierul poate sa aiba fatade verzi si laterale gri sau pot exista diferite combinatii cu verde pe margine si gri in interior
  • Gri – maro: un mobilier cu finisaje mate in aceasta combinatie de culori poate sa fie extrem de elegant. In plus, mobilierul se va putea incadra cu usurinta atat intr-un decor neutru cat si in nuante mai deschise. De regula, culoarea gri este utilizata de corpurile suspendate si cea maro de cele din partea inferioara, acest design marind campul vizual si facand bucataria sa para mai mare.
  • Gri – orice nuante deschise: cele mai populare combinatii sunt cu rosu, portocaliu, galben, albastru sau bleu. Decorurile moderne vor folosi o nuanta de gri metalizat, iar cele clasice o nuanta mai deschisa si finisaje mate.

O alta combinatie universala similara cu gri-alb este cea dintre negru si alb. Mobilierul din partea inferioara va fi negru in timp ce blatul de lucru si corpurile suspendate vor folosi diferite tonuri de alb.

  1. Rosu

Aceasta culoare extravaganta se foloseste in diferite nuante pentru a crea decoruri frumoase si originale. Cele mai importante combinatii sunt cu:

  • Alb, negru sau gri: alegeti cu grija nuantele pentru a crea un design armonios care nu este prea incarcat sau prea apasator. Peretii si podeaua vor trebui sa aiba nuante neutre iar tavanul poate sa delimiteze zona de dining prin texturi si nuante diferite.
  • Verde sau bleu: aceasta combinatie neobisnuita este specifica stulului modern, vintage sau rustic. De exemplu un design in diferite nuante de verde fistic va putea sa foloseasca un mobilier de bucatarie rosu.
  1. Violet

Violetul si liliachiul exprima mister si romantism insa folosirea acestor nuante in decorul din bucatarie nu este foarte simpla. Cele mai inspirate combinatii de culori care includ violetul sunt:

  • Violet – verde: o astfel de combinatie se potriveste in amenajarile moderne sau clasice. In functie de nivelul de saturatie a nuantei de violet, aceasta va putea sa fie folosita atat la corpurile suspendate daca este mai deschisa cat si la celelalte corpuri daca este mai inchisa
  • Violet – galben, roz sau albastru: aceste combinatii necesita un decor neutru dar in functie de nuante si saturatie vor putea sa fie folosite si pentru delimitarea unor zone functionale diferite in bucatarie
  1. Albastru si verde

Aceste doua nuante pot fi folosite intr-o variatate foarte mare de combinatii potrivite pentru spatiile care beneficiaza de mai multa lumina naturala. Nuantele de albastru pot fi folosite pentru amenajarile in stil mediteraneean alaturi de alte nuante neutre sau mai deschise. Verdele fistic se utilizeaza in designurile mai moderne iar cel in nuante mai saturate in decoruri clasice si elegante.

In concluzie, alegerea culorilor pentru decorul din bucatarie este foarte importanta pentru crearea unui decor armonios si confortabil care poate sa influenteze in mod pozitiv psihicul tuturor membrilor familiei voastre. Nu uitati sa luati in considerare forma, dimensiunile si nivelul de lumina pentru ca bucataria sa aiba si o functionalitate foarte buna.

sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *