Stilul de amenajare high-tech a castigat in popularitate in ultimii ani datorita designului simplu cu forme ingenioase care ofera o ergonomie buna atat spatiului de lucru cat si diningului. Cele mai mari avantaje ale acestui stil de amenajare sunt, fara doar si poate, functionalitatea si caracterul practic excelent al spatiilor.
GALERIE POZE
Caracteristicile definitorii ale unei amenajari in stil high-tech sunt:
- Design simplu cu linii simple si concise
- Maximizarea spatiului prin utilizarea unui mobilier compact in zona de lucru si in dining
- Corpuri de iluminat puternice cu mai multe niveluri de lumina
- Elemente decorative si ornamente delicate care sa nu iasa in evidenta
- Utilizarea unor materiale specifice precum plastic, sticla si metal
- Nuantele predominante sunt neutre sau reci precum alb, negru sau gri metalizat
Vezi si: 42 modele de bucătării amenajate în nuanțe de bej
In plus, stilul high-tech incorporeaza si aparate electrocasnice de ultima generatie care va vor ajuta sa pastrati alimentele proaspete o perioada mai lunga si sa reduceti timpul alocat prepararii diferitelor feluri de mancare. In cazul in care doriti sa va reamenajati bucataria in stil high-tech va trebui sa alegeti materiale specifice acestui design interior:
- Pentru pereti puteti utiliza varul simplu, panourile decorative sau tapetul textil sau cel din fibra de sticla care are o rezistenta buna la umezeala si diferente de temperatura
- Pardoseala poate fi placata cu lemn sau puteti opta pentru un linoleum alb, negru sau gri
- Tavanul este de regula unul fals in care sunt incorporate spoturi luminoase de diferite marimi
Recomandare: Bucătării cu decor alb și verde – peste 30 de imagini cu modele și soluții de amenajare
In ceea ce priveste mobilierul de bucatarie, acesta nu difera foarte mult de unul clasic, fiind adesea facut din PAL sau MDF cu fatade metalice, din plastic sau sticla vopsita sau printata. Pentru zona de dining alegeti o masa din sticla cu picioare metalice si scaune din plastic sau metal care au o rezistenta buna si o durata lunga de utilizare. Designul strict va fi completat doar de aparate electrocasnice cu finisaje lucioase sau din inox si de corpuri de iluminat cu forme neobisnuite.
Paleta de culori in designurile high-tech
Materialele utilizate determina de obicei paleta de culori specifica unui anumit stil de amenajare, in cel high-tech culoarea de baza fiind albul. A doua optiune este reprezentata de gri, insa daca alegeti un design monocrom, nuantele vor trebui sa fie cat mai deschise pentru de decorul sa nu fie prea rece. In bucatariile mari care beneficiaza de multa lumina naturala, decorul va putea sa fie si negru, insa va trebui ca suprafetele sa fie lucioase pentru a reflecta lumina si a da prfunzime designului.
Citeste si: Bucătării amenajate în stil rustic modern – 40 de soluții de amenajare minunate
Avand in vedere ca decorul este sarac in decoratiuni, corpurile de iluminat, scaunele si accentele vor putea sa aiba si nuante saturate de galben, rosu, albastru sau mov. Suprafetele metalizate, manerele cromate, picioarele metalice ale meselor si scaunelor si candelabrele din aluminiu vor completa decorurile stricte ale bucatariei.
Mobilierul in bucatariile cu décor high-tech
Mobilierul din spatiul de lucru poate sa ocupe un singur perete, sa fie unul pe colt sau poate sa aiba inclus si o insula in mijlocul bucatariei. Indiferent de varianta pe care o alegeti, corpurile de mobilier trebuie sa ofere spatii suficiente de depozitare reprezentate de sertare si rafturi de diferite dimensiuni. Vor fi utilizate toate spatiile libere, chiar si cele de sub fereastra sau din colturile camerei. Mobilierul trebuie sa fie cat mai putin fragmentat, astfel ca nu veti putea sa utilizati corpuri modulare in spatiul de lucru. Masa din dining poate sa vina in completarea unui bar sau poate sa fie inlocuita cu o inslula multifunctionala care sa contina si blatul. Scaunele trebuie sa ofere un confort foarte bun insa pot sa aiba lumini sau spatii de depozitare incorporate. Daca alegeti forme mai neobisnuite si culori constrastante, scaunele pot sa devina principalele accente ale designului high-tech. In bucatariile de mici dimensiuni un mobilier de colt va contine atat zona de lucru cat si un bar de mici dimensiuni cu scaune inalte.
Vezi si: Bucătării cu decoruri galbene – modele pentru stiluri diferite de amenajare
Mobilierul incastrat in perete poate sa fie o solutie optima pentru bucatariile cu forme neregulate, cu multe colturi si nise. Pentru a economisi spatiu, puteti alege un mobilier pliabil, in care mase si scaunele sunt stranse atunci cand nu sunt folosite.
Cuptoarele si plitele sunt incorporate de obicei in mobilier iar combinele frigorifice vor trebui sa aiba finisaje din inox sau sa utilizeze aceleasi nuante cu mobilierul. Mecanismele moderne cu deschidere prin apasare sau manerele incastrate in mobilier vor contribui la crearea unui design armonios. O alta optiune sunt manerele cromate, sau din inox care sunt compatibile cu suprafetele metalizate si lucioase din bucataria high-tech.
Peretele de deasupra blatului de lucru este printre putinele spatii care pot fi decorate, cel mai adesea utilizandu-se panouri din sticla vopsita sau printata. Decoratiuni abastracte se vor putea utiliza si in zona de dining, insa numai daca bucataria este mai spatioasa. Daca va place combinatia dintre stilul high-tech si cel industrial veti putea sa decorati zona de lucru cu caramida decorativa in diferite nuante de gri.
Citeste si: Bucatarii open space in stil industrial – sfaturi amenajare, idei si fotografii pentru inspiratia ta
Corpurile de iluminat in bucatariile cu design high-tech
In decorurile high-tech, fiecare corp de iluminat are atat un rol functional cat si unul decorativ, fiind cel mai adesea amplasate deasupra mesei din dining. Tehnologiile moderne asigura o eficienta energetica excelenta iar ajustarea intensitatii permite ca lumina puternica sa se transforme intr-una de fundal atunci cand este cazul. Pe langa aceste lampi moderne, vor fi utilizate si spoturi incorporate in tavan sau mobilier, ca o sursa secundara de lumina pentru zona de lucru sau pentru cea de servire a mesei. Benzile de leduri sau panourile decorative pot sa reprezinte alte surse de iluminare in bucatariile amenajate in stil high tech.
Citeste si: Bucatarii albe cu blat negru – cele mai bune idei de combinare a culorilor pentru mobila + modele deosebite
In concluzie, daca va doriti o bucatarie eleganta, cu design simplu, cu linii drepte si suprafete lucioase si metalizate atunci cea mai buna optiune este designul high-tech. Lipsa decoratiunilor excesive, nuantele mai reci si incorporarea tehnologiilor moderne face ca acest stil sa fie apreciat de tot mai multe persoane tinere pentru care functionalitatea este mai importanta ca decorul.