Alegerea culorilor pentru mobilierul din bucatarie – sfaturi, combinatii si fotografii

Orice design interior este influentat in mare masura de paleta de culori utilizata, iar bucataria nu face exceptie de la aceasta regula. In decorul bucatariei, mobilierul are un rol important datorita dimensiunilor mari putand sa influenteze designul general al incaperii. Indiferent ca va doriti un desing modern, clasic, extravagant sau rustic in bucatarie, veti avea nevoie de un mobilier cu finisaje si culori adecvate stilului preferat.

 

Culori mobilier bucatarie

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



De regula, fiecare persoana alege culoarea mobilierului de bucatariei in functie de propriile preferinte dar si de stilul de amenajare ales. Iata care sunt cele mai populare culori pentru mobilierul de bucatarie:

  1. Rosu – este o culoare extravaganta, care nu va fi pe placul tutoror deoarece poate fi considerata destul de agresiva. Un mobilier rosu in bucatarie se va incadra perfect in stilurile de amenajare modern, minimalist sau high-tech insa nu este potrivit pentru amenajarile in stil Shabby-Chic sau provensal. In plus, rosul poate sa aiba o influenta pozitiva asupra persoanelor care vor sa slabeasca sau a celor care tin regim sau dieta
  2. Portocaliu – desi este o culoare care se asemana cu rosul, portocaliul este o nuanta mai calda care poate sa creeze o atmonsfera primitoare in bucatarie. In functie de nuanta aleasa, portocaliul se poate folosi in diferite stiluri de amenajare interioara insa poate sa creasca si apetitul, nefiind potrivita pentru persoanele care au probleme de greutate.
  3. Galben – aceasta este o nuanta deschisa care va putea sa umple cu lumina chiar si o bucatarie umbroasa. Un mobilier de bucatarie intr-o nuanta mai putin saturata de galben va va inspira sa gatiti mancaruri rafinate pentru intreaga familie. Finisajele galbene sunt potrivite pentru urmatoarele stiluri de amenajare: in cel clasic sub forma nuantelor aurii, in cel modern sub forma unor nuante saturate cu finisaje lucioase sau in tonurile pastelate in stilul de amenajare provensal.
  4. Verde – aceasta nuanta naturala este utilizata pentru crearea unor decoruri fresh in bucatarie. Nuantele mai saturate de smarald sunt potrivite doar pentru spatiile largi cu mobilier masiv care se pot utiliza in amenajarile clasice. Totusi, orice nuanta de verde va aduce un echilibru decorului din bucatarie, protejand intreaga familie de stres si oboseala.
  5. Albastru – nuanta rece si gentila, albastrul este recomandat pentru camerele cu multa lumina care au ferestrele indreptate spre sud sau sud-vest, dar si pentru apartamentele situate la etajele superioare are cladirilor cu mai mult de patru etaje. Albastru poate sa fie culoarea unui cer senin de vara sau o nuanta a marii, astfel ca poate sa induca o stare calm si relaxare. Diferitele nuante de albastru in bucatarie ne vor duce cu gandul la vacanta fiind potrivite in orice stil de amenajare, diferenta facandu-se prin texturi si finisaje.
  6. Violet – este o nuanta foarte populara pentru mobilierul din bucatarie, indiferent ca vorbim despre o nuanta liliachie indrazneata sau una violet asemanatoare cu lavanda. Mobilierul violet va putea sa fie utilizat intr-o gama larga de stiluri de amenajare, in special in cele luxoase sau extravagante.
  7. Roz – fiind o nuanta tipic feminina, nu toti barbatii isi vor dori un mobilier de bucatarie roz. Totusi, daca femeile folosesc mai mult bucataria vor avea dreptul sa-si aleaga si designul interior. Nuantele de roz mai putin saturate pot sa creeze o atmonsfera relaxanta, iar cele mai puternice un decor interior mai nonconformist. Designul modern utilizeaza din plin aceasta nuanta, insa in stilurile clasice de amenajare rozul pastelat se va regasi doar in decoratiuni.
  8. Maro – este poate cea mai utilizata nuanta pentru mobilierul de bucatarie deoarece este culoarea naturala a lemnului. Stilurile moderne de amenajare vor utiliza nuante ciocolatii si finisaje lucioase, iar cele clasice nuante mai deschise. Tonurile neutre de maro vor fi potrivite si pentru combinatii cu o gama foarte variata de culori.
  9. Alb si negru – sunt culori universale care poat sa fie folosite atat pentru mobilier cat si pentru decor. Mobilierul negru este mai extravagant, iar cel alb simplu este mai elegant, putand sa fie folosit in aproape orice stil de amenajare interioara.

Combinatii de culori pentru mobilierul din bucatarie





Mobilierul din bucatarie nu trebuie neaparat sa fie intr-o singura culoare, putandu-se utiliza diferite combinatii cu respectarea urmatoarelor reguli:

  • Mobilierul nu va trebui sa aiba o combinatie din mai mult de doua culori
  • Culorile saturate se combina mai bine cu nuantele pastelate
  • Una dintre culori cea va trebui sa fie dominanta, iar daca este posibil alegeti-o pe cea mai putin saturata

Mobilierul modern poate sa fie luxos sau extravagant, insa bucataria va trebui sa ramana un spatiu primitor si armonios in care exista un echilibru intre diferitele nuante utilizate.

Cele mai potrivite culori pentru combinatii sunt:

  • Albul – este o culoare universala deooarece se poate combina practic cu orice nuanta. Un mobilier intr-o combinatie alb cu alte nuante vii este specific bucatariilor moderne, iar unul in nuante pale este specific bucatariilor clasice elegante.
  • Negru – aceasta culoare este similara cu albul, putandu-se combina cu o varietate mare de nuante si tonuri. De exemplu, un mobilier alb negru va fi unul specific stilului contemporan, unul negru-bej este specific unor interioare rafinate iar unul negru-galben sau portocaliu unui stil modern si nonconformist.
  • Maro – intreaga paleta de nuante care au la baza maroul se preteaza combinatiilor cu alte culori precum alb, bej, gri sau negru. Folosind finisaje si texturi asemanatoare cu cele ale lemnului, veti putea transforma orice bucatarie intr-un spatiu calduros si primitor. Fatadele lucioase ale mobilierului vor fi potrivite pentru combinatiile dintre maro si gri metalizat.
  • Bej – aceasta nuanta nu se poate combina cu toate culorile, deoarece poate sa creeze un decor monoton sau anost. Cele mai potrivite combinatii sunt cele cu bleu, gri sau o nuanta naturala de maro
  • Gri – in functie de finisaje si tonalitate griul poate sa aduca armonie in orice design. De exemplu, suprafetele cromate vor putea fi utilizate in decoruri moderne iar cele gri inchis cu finisaje mate se pot asocia cu stilul de amenajare minimalist.

Pe langa aceste culori care se pot regasi in mai multe combinatii, exista si alte nuante care sunt specifice unor decoruri bogate si vibrante:

  • Roz – este o culoare care se poate utiliza in combinatie cu turcoaz sau masliniu atat in decorurile vintage cat si in cele moderne
  • Rosu – poate sa transforme mobilierul in punctul focal al incaperii intr-o combinatie cu o nuanta saturata de galben. Pentru un design mai sobru, se poate asocia cu o nuanta mai inchisa de verde
  • Galben – se poate combina usor cu orice nuanta de violet, insa puteti alege corpuri de mobilier deosebite intr-o combinatie de galben cu albastru
  • Albastru – pentru decoruri extravagante se poate asocia cu portocaliu, iar pentru cele clasice optati pentru galben, verde sau rosu
  • Violet – desi se poate combina foarte bine cu alb, nuantele de violet sunt puse in valoare si de diferite combinatii cu galben si verde
  • Bleu – este o nuanta foarte populara pentru decorurile de bucatarie, care se poate asocia usor cu rosu, galben, portocaliu sau roz.

In concluzie, culoarea mobilierului din bucatarie trebuie aleasa cu grija deoarece poate sa influenteze atat starea de spirit a persoanelor care o utilizeaza cat si designul general al intregii camere. Optati pentru un mobilier intr-o singura nuanta sau pentru diferite combinatii de nuante pastelate sau saturate in functie de preferinte.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *