30 de Bucătării cu design Vintage – culori, decorațiuni și idei de amenajare

Designul vintage este original si interesant, putand sa fie utilizat in orice spatii interioare, inclusiv in bucatarie. Popularitatea acestui stil de amenajare a crescut in ultimii ani, datorita armoniei spatiului care ne duce cu gandul la decorurile cochete din urma cu cateva decenii. Totusi, amenajarea unei bucatarii folosind acest stil de amenajare interioara este destul de dificila deoarece majoritatea aparatelor electrocasnice, de la frigidere si aragazuri pana la plite si cuptoare au un design modern, care nu se incadreaza in acest decor.

 

Bucatarie vintage turcoaz

Linkuri sponsorizate:

 

GALERIE POZE

Linkuri sponsorizate:



De aceea, trebuie sa stiti ca amenajarea unei bucatarii vintage poate sa fie destul de costisitoare deoarece electrocasnicele cu design retro au preturi destul de piperate. Acestea fiind spuse, daca veti alege totusi un design interior retro in bucatarie, va veti bucura de un decor primitor si armonios dar si de o functionalitatea foarte buna a spatiilor, comparabila cu cea oferita de orice bucatarie moderna.

Recomandare: Bucatarii cu decor alb-portocaliu – Uite cum poti obtine un design fresh

Gama de culori in bucataria vintage

Designul interior vintage este de obicei vesel si dinamic, cu o gama foarte variata de culori. Aparate electrocasnice verzi sau roz, placi de fainta gri si o pardoseala tabla de sah pot sa faca parte dintr-un astfel de decor retro. In plus, atat mobilierul cat si decoratiunile vor trebui sa aiba un aspect patinat, specific designului vintage.

Ca si in alte stiluri de amenajare, tonurile si nuantele utilizate vor trebui sa tina cont atat de gusturile proprii dar si de forma, dimensiunile si orientarea ferestrelor din bucatarie.

Citeste: Bucatarii mov si violet – Culorile pe care sa le alegi daca vrei o atmosfera eleganta si de lux

Mariale specifice stilului vintage

Pentru pardoseala, cele mai potrivite sunt placile ceramice alb-negre care sunt asezate sub forma unei table de sah. O varianta mai ieftina este linoleul, care va trebui sa aiba acelasi design si culori.

Peretii pot sa fie atat varuiti intr-o singura culoare mai putin saturata, sau puteti opta pentru o nuanta diferita pentru peretele din apropierea mesei de dining, in cazul in care bucataria nu este deschisa spre living. Daca alegeti tapetul, acesta va trebui sa aiba diferite ornamente sau decoratiuni specifice acestui stil de amenajare. Acestea pot fi atat ornamente floarale de diferite dimensiuni cat si desene cu instrumente si ustensile utilizate in bucatarie.

Spatiul de deasupra blatului de lucru este de obicei acoperit cu faianta, insa va trebui sa alegeti placi de mici dimensiuni care sunt specifice stilului vintage. Placile ceramice vor putea sa aiba aceasi culoarea cu peretele sau o nuanta apropiata, care sa nu iasa foarte mult in evidenta.





Vezi: 33 Bucătării cu design rosu-negru – decoruri pline de rafinament și eleganță

Mobilierul in bucataria vintage

Mobilierul intr-o astfel de bucatarie va trebuie sa aiba forme simple cu suprafete patinate, sau puteti opta pentru corpuri modulare care sunt usor de montat si care ofera spatii suficiente de depozitare. Iata cateva sfaturi pentru alegerea mobilierului vintage pentru bucatarie:

  • Corpurile suspendate au rafturi deschise sau au usi cu sticla transparenta prin care se vor vedea vasele, canile si ustensilele care sunt depozitate
  • Dulapurile din partea inferioara sunt organizate in mod diferit decat cele moderne, putand sa existe numeroase sertare si usi cu manere elegante si cu ornamente sculptate
  • Amenajarea blatului de lucru pe o insula in mijlocul bucatariei, este de asemenea o solutie specifica stilului de amenajare vintage
  • Unele usi de la dulapuri pot fi inlocuite cu perdele, solutie care mai este utilizata in stilul de amenajare rustic care are multe elemente comune cu cel vintage
  • Bufetul nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie cu decor retro
  • Mobilierul incorporeaza adesea ceasuri, cronometre sau termometre functionale
  • Puteti sa utilizati atat un mobilier din lemn masiv cat si unul modular, in functie de preferinte

Recomandare: 48 de Bucătării turcoaz – decoruri în vogă, stilate și elegante

Aparatele electrocasnice in bucataria vintage

In ceea ce priveste aparatele electrocasnice, aveti doua posibilitati: fie achizitionati un frigider, un aragaz si un cuptor cu microunde cu design retro care se vor incadra perfect in acest decor, fie optati pentru modele de aparate incorporabile, care vor fi mascate de usile de la mobilier. Aparatele de bucatarie de mici dimensiuni care au un aspect modern vor trebui sa fie depozitate in dulapuri inchise pentru a nu influenta decorul retro al bucatariei.

Aparatele electrocasnice vintage vor avea dimensiuni mai mici, forme simple si culori pastelate. De exemplu, un frigider retro nu va avea dimensiunile unei combine frigorifice moderne astfel ca va trebui sa va multumiti cu spatii mai mici de depozitare atat in congelator cat si in frigider. Unii producatori de aparate electrcasnice au insa in oferte si seturi de aparate cu acelasi design retro, care sunt ideale pentru bucatariile amenajate in stilul vintage.

Vezi: Bucatarii cu design verde portocaliu – decoruri armonioase si indraznete

Elementele decorative specifice stilului vintage

Un design vintage va include intotdeauna numeroase elemente decorative si ornamente:

  • Decoratiuni textile precum fete de mase si scaune si suporturi de farfurii cusute si brodate manual. Se vor mai putea utiliza perdele colorate si pernute moi pentru scaunele din dining.
  • O abundenta de ustensile si vase decorative specifice acestui stil de amenajare. Tablourile, ceasurile cu decor retro sau cele cu cuc isi pot gasi locul intr-o astfel de bucatarie
  • Mobilierul din lemn este intotdeauna decorat cu elemente sculptate sau pictate, insa sunt folosite si sticla colorata sau mozaicurile cu diferite culori.

Sursa foto





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *